• No categories

Постно меню в три стъпки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Започнаха Коледните пости. За тези, които ги спазват, а и не само за тях, предлагаме едно вкусно меню от супа, основно и десерт. 

Крем супа от праз

Необходими продукти:

– 1-2 картофа
– 2-3 стръка праз
– 2 с.л. магданоз
– сол и пипер на вкус
– магданоз
– олио

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зеленчуците на парченца. Задушете праза в малко мазнина, добавете картофите, солта и пипера и долейте вряла вода. Варете до готовност. Добавете разтвореното в малко хладка вода брашно и варете още малко.

2. Пасирайте супата, като може предварително да отделите част от праза, които след това да добавите. Поръсете със ситно нарязан магданоз.

3. Сервирайте с крутони.

Ризото със зеленчуци

Необходими продукти:

– 1 ½ ч.ч. ориз
– 2 с.л. царевица от консерва
– 2 с.л. грах от консерва
– 2 моркова
– 1 чушка (зелена или червена)
– 1 голяма глава лук
– 2 скилидки чесън
– ½ ч.ч. домати (пасирани)
– 100 мл бяло вино
– 3-4 с.л. зехтин
– сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре ориза, без да го киснете предварително.

2. Накълцайте на ситно чесъна и лука, загрейте зехтина и ги запържете. След няколко минути добавете нарязаните на кубченца моркови и чушка. Разбъркайте и щом зеленчуците омекнат достатъчно добавете ориза. Прибавете виното и бъркайте внимателно, докато оризът поеме течността.

3. Добавете доматите и 3-4 ч.ч. гореща вода. Сложете капака и оставете да се задуши, като разбърквате от време на време. Когато е почти готов прибавете царевицата и граха.

4. Когато се абсорбира цялата течност, оставете да се задуши 15-тина минути преди да сервирате.

Пълнени ябълки

Необходими продукти:

– 6 ябълки
– 60 гр. орехи
– 60 гр. бадеми натрошени
– 60 гр. стафиди
– 6 с.л. мед акациев
– канела

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре ябълките и изрежете капачета. Внимателно издълбайте вътрешността.

2. Разбъркайте меда с ядките, стафидите и канела на вкус.

3. С получената смес напълнете плодовете.

4. Печете до готовност, като внимавате да не се разпаднат. При сервиране ги полейте със соса, който са пуснали.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

Етикети:

9,530 преглеждания

Comments are closed.