Вашите рецепти с извара от конкурса ни с ресторант АРБАТ
Кулинарният конкурс на ПЪРВИТЕ СЕДЕМ и руски ресторант АРБАТ се движи с типичния августовски ритъм – лежерно и без обичайното напрежение, но с много вкусни идеи и предложения. Вярно, няма лебеди, снежни човечета и кралици, но когато една рецепта е завладяващо вкусна, често сме склонни да пропуснем подробностите около нейното презентиране,нали?
Вие обаче, продължавайте да творите, защото наградата все още чака. Не забравяйте да ни изпращате и снимки на кулинарните си произведения.
Споделяме някои от получените в редакцията рецепти с вас, за да ви подсетим, че скоро изтича срока, в които да споделите любимите си рецепти с извара с нас, а с любим човек наградата – ваучер за ресторант АРБАТ на стойност 50 лева.
Чийзкейк с извара,
рецепта, изпратена от Али
ПРОДУКТИ:
200 г обикновени бисквити
125 г краве масло
300 г безсолна извара
1 к.ч. захар
1 кофичка заквасена сметана – 290 мл
настъргана лимонова кора
настъргана портокалова кора
1 бурканче сладко от боровинки – 300 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се натрошават на трохи в кухненски робот и след това се смесват с разтопеното масло. Така получената смес се оформя като блат като се притиска хубаво в избраната за сладкиша форма. Оставя се в хладилник докато се приготви плънката.
Изварата се разбива добре със захарта. Когато стане на крем се прибавя настъргана лимонова и портокалова кора съответно от един лимон и един портокал. Добавя се и заквасената сметана и се разбърква хубаво. Получената смес се изсипва върху блата и сладкишът отново се поставя в хладилника, за да стегне хубаво. След поне 3 часа се намазва обилно със сладко от вишни, което ако е твърде гъсто, може да се разтопи леко в микровълнова печка.
Пилешки филенца с извара,
рецепта, изпратена от Деница
ПРОДУКТИ:
25о гр. пилешко филе
150 гр. извара
3-4 гъбки
зехтин
пресен лук
магданоз за поръсване
сол
пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пилешкото филенце се нарязва на малки пържолки, овкусяват се със сол и пипер и се запържва до почервеняване в сгорещен тиган. Изваждате филето от тигана, добавяте малко зехтин и ситно нарязания лук, гъбките, задушавате, добавяте филето, изварата и малко бульонче. Оставяте на тих огън да поври. Поръсвате с магданоз преди сервиране.
Лесен десерт с извара,
любима рецепта на Мартин
ПРОДУКТИ:
200гр.извара
400 гр.кисело мляко
захар на вкус
1 желатин
ванилия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивате изварата с пасатор. Добавяте киселото мляко, захарта, ванилията и разтворения желатин. Разпределяте сместа в купички. Оставяте за минимум 4 часа в хладилник, може да поднесете с пресни плодове, ядки, мед или сладко.
Тиквички с извара на фурна,
от Албена Михайлова
ПРОДУКТИ:
1 кг. тиквички
200 гр. извара
2 яйца
3-4 средни домата
по желание пушен бекон или шунка
кашкавал
чубрица
сол
черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите, яйцата и изварата се смесват, добавя се сол, чубрица, черен пипер, добавя се пушеното месо. Сместа се разбърква с предварително обелените и нарязани на кръгчета тиквички. Разпределете я в йенски съд или друг подходящ за печене, настъргва се кашкавал. Пече се до зачервяване.
Пастет от извара,
домашната рецепта на Криси
ПРОДУКТИ:
2-3 супени лъжици кис. мляко
3-4 суп. лъжици извара
2 чаени лъжички горчица
сух магданоз или чубрица
черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Киселото мляко и изварата се разбъркват до получаване на еднородна смес. Добавя се горчицата. Овкусява се със сол, пипер и зелена подправка по избор. Много подгодящ за намазване на брускети, сандвичи, а ако добавите босилек би бил чудесен сос за паста.
Лазаня с извара,
която в дома на Катя се приготвя много често
ПРОДУКТИ:
1 пакет кори за лазаня
доматен сос
250 гр. извара
масло
чесън
150 гр. кашкавал
50 гр. пармезан
сол
пипер
босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтопете маслото, добавете изварата, чесъна, пипер, босилек и разбъркайте. В подходящ съд сложете на дъното малко от сместа, после ред кори, доматен сос, извара и пак ред кори и така, докато наредите всички. Ако сместа не покрива достатъчно корите накрая залейте с малко прясно мляко. Поръсете с настъргания кашкавал и печете под фолио на 180 градуса за около 40 мин. След това отстранете фолиото, поръсете с пармезана и допечете докато се получи златист загар.
Спаначените кюфтета с извара на Габриела,
рецептата е от семейния тефтер на майка й
ПРОДУКТИ:
1 кг. спанак
500 гр. извара
2 жълтъка
сол
галета
чесън
2 белтъка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете спанака на ситно, сварете и отцедете. Смесете с изварата и добавете двата жълтъка, сол, галета и чесъна. Оформете кюфтенца,които първо овалвате с галета, после в предварително разбитите белтъци и пак галета. Можете да запържите в зехтин и да отцедите готовите кюфтенца на кухненска хартия или да подредите върху тава, покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин.
5,164 преглеждания