Пълнени калмари в доматен сос
Кой кулинар може да устои на изкушението да изпълни вътрешното пространство на един толкова атрактивен продукт като калмара? Шеф готвачът на Меню, Ивелина Иванова, избра за тази мисия апетитна смес от скариди, сушени домати и кедрови ядки, а за да не се чувства външната повърхност изоставена, тя я покри с ароматен доматен сос.
Необходими продукти за 4 порции:
– 8 туби от средни калмари
– 1 малка глава лук, нарязан на ситно
– 4 с. л. зехтин
– 200 г сурови скариди, обелени и нарязани
– 100 мл бяло вино
– 2 с. л. сушени домати, нарязани на ситно
– 4 с. л. кедрови ядки
– 2 с. л. пресен босилек, нарязан на ситно
– 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
– ½ ч. ч. трохи от бял хляб
– сол и черен пипер на вкус
за соса:
– 400 г обелени и нарязани на ситно домати
– 2 с. л. зехтин
– 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
– 1 ч. л. мед
– 2 с. л. балсамов оцет
– 2 с. л. нарязан пресен босилек
– 100 мл бяло вино
– сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Зехтинът за соса се загрява и в него се запържва чесънът, докато леко порозовее. Слагат се доматите и се оставят да поврат 10 мин. Добавят се виното, захарта, оцетът, босилекът и се подправя на вкус. След 2-3 мин. сосът се отстранява от огъня.
2. Лукът се запържва в загретия зехтин, добавят се скаридите, виното, сушените домати и кедровите ядки. Всичко се оставя да къкри 5-7 мин. Слагат се трохите, босилекът, магданозът и се подправя със сол и пипер на вкус.
3. Калмарите се напълват наполовина и се затварят с клечка за зъби.
4. Слагат се да къкрят 15 мин. в соса, или докато станат крехки. Сервират се с пресен хляб.
Уточнение: времето за приготвяне се отнася за сурови калмари. Ако се използват замразени, топлинната им обработка се съкращава наполовина.
За рецептата благодарим на:
Още рецепти:
2,220 преглеждания