Пана Кота – Panna Cotta
Крем пана кота е традиционен италиански крем на млечна основа, познат повече от 4 века и един от най-известните десерти в цял свят. Оригиналната рецепта е сложна и трудна, а кремът трябва да се бърка дълго и да се пече във фурна, а резултатът понякога е разочароващ, тъй като е възможно кремът да се пресече.
Има обаче по-лесна, съвременна рецепта, която изключва печенето и времето за приготвянето на пана кота е много по-кратко, а резултатът отличен.
Необходими продукти:
200 мл. прясно мляко
150 гр. заквасена сметана или кисело мляко
4 с.л. захар
1 пакетче желатин
ванилия
сладко от боровинки (или каквото имате и предпочитате)
Приготвяне:
Загрейте прясното мляко и захарта на слаб огън, след като се разтопи захарта прибавете предварително накиснатия в 3-4 с.л. студена вода желатин и продължете разбъркването. Сметаната или киселото мляко разбийте до гладкост в по-дълбока купа, към него бавно и на тънка струйка започнете да прибавяте сместа с прясното мляко. Докато смесвате, бъркайте непрекъснато. Внимавайте сместа да не се пресече.
Разпределете в купички или чаши и оставете на 10-15 минути на стайна температура, а след това приберете в хладилника да се желира за 4-5 часа.
Преди да сервирате потопете купичките за няколко секунди в съд с гореща вода, а след това обърнете десерта върху тортена чиния.
Декорирайте според фантазията и вкуса си със сладко от боровинки, малини, вишни, смокини или други любими плодове, или с карамелен сос.
7,831 преглеждания