Бретонски палачинки от елда
Влажният и прохладен климат на Бретон е много подходящ за отглеждането на елда и вероятно затова палачинките от брашно от това растение, известни като galettes de blé noir, са толкова популярни в самобитния френски полуостров.
Необходими продукти за 4 порции:
за тестото:
250 мл прясно мляко
1 с. л. лимонов сок
1 яйце
350 мл вода
250 г брашно от елда
½ ч. л. сол
50 г масло
за пълнежа:
1 ч. ч. пресни или замразени горски плодове
2 с. л. конфитюр от малини
1 с. л. мента, ситно нарязана
пудра захар за поръсване
2 с. л. мед за гарниране
Начин на приготвяне:
1.Млякото се разбърква с лимоновия сок. Яйцето се разбива с млякото и водата. Сипва се брашното и солта и полученото рядко тесто се оставя да престои поне 2 часа.
2.Нагорещен тиган се намазва с масло и в него се сипва малък черпак от сместа. Изпичат се тънки палачинки. Намазват се с масло.
3.Плодовете се размразяват и се разбъркват с конфитюра и ментата.
4.Палачинките се подреждат в чиния и се поднасят с плодовия пълнеж, пудра захар и мед.
Рецептата е предоставена от: сп. Меню, http://www.menumag.bg/
Още от “Вкусно”:
Мъфини със сирене и ким
Песто
Заквасване на мляко в 10 стъпки
3,570 преглеждания