7 юли: Световен ден на шоколада

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
chocolate

На 7 юли 1550 г. от Америка в Испания пристига изобретението на ацтеките – първите, известни в историята хора, открили по-особените свойства на какаовите зърна. За тях какаовите зърна и шоколадът, който правели от тях бил “храната на боговете” и според древните обичаи го свързвали с плодовитостта на жените.

По всяка вероятност името “шоколад” произлиза от ацтекската дума “нахуатъл” – “хосос” – горчив и “аtl” – вода, т.е. “горчива вода”. Първообразът на широко разпространените днес в цял свят сладки кафяви блокчета, съвсем не е бил толкова привлекателен в миналото, но затова пък древните са го приемали за напитка с магически свойства.

Всъщност първото шоколадово блокче, което може да се каже наподобява днешните е създадено  от Джон Кадбъри доста по-късно, едва през 1842 г., а още по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукт, който днес всички познаваме като  млечен шоколад.

Според статистиката на човек се падат средно около 10 000 шоколадови блокчета през целия му живот. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът както често сме свикнали да казваме “се топи в устата”.

Шоколадът съдържа много флаваноли и стерини, поради което е сред най-добрите храни за сърцето, но не бива да забравяме, че макар какаото да е една от полезните за човешкото здраве храни, шоколадът, който съдържа прекалено големи количества захар, мляко и сметана е продукт на цивилизования свят, с който определено не бива да се прекалява.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,518 преглеждания

Comments are closed.