7 фрази, които родителите е добре да казват на децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shutterstock_176621828

Не, това не означава, че трябва да рецитирате постоянно наготово заучени фрази пред децата си, нито да се опитвате да ги повтаряте дума по дума. Достатъчно е да ги използвате в различните ситуации, когато интуицията ви подсказва, че моментът е подходящ.

1.       Вярвам в теб

Когато изричаме подобни фрази, ние зареждаме с положителна енергия хората около нас и вярата и обичта винаги се връщат към нас като бумеранг.

Интересен пример за това е случка, в която една майка, която често повтаряла фразата „Вярвам в теб“ на тригодишния си син, един ден загубила ключовете си и точно когато вече не знаела къде да ги търси, усетила, че някой я дърпа за крака и й казва: „Мамо, знам, че ще намериш ключовете. Вярвам в теб.“ Тези думи сякаш й отварят очите и тя намира ключовете си зад скрина.

Истината е, че фразата: „Аз вярвам в теб“ наистина носи мотивираща сила.

2.       Никога не се отказвай

Тази фраза може да насърчи детето да преодолее конкретна ситуация. За да поощрите детето да довърши започнатото и да преодолее трудността не е задължително да го притискате, може да го провокирате и чрез леко закачлива или шеговита форма.

Разбира се, родителите трябва да показват на детето, че ако не откриват решението на дадена задача, е добре да се въоръжат с търпение и да пробват да намерят изход по друг начин. Понякога да се спре и да се потърси ново решение е ключът към успеха не само за децата, но и за родителите.

Самоцелното упорстване не е необходима, достатъчно е да се измисли нова стратегия, за да се постигне търсения резултат.

На децата трябва да се обясни, че е важно да не се отказва, но и че е добре да търси повече от едно решение.

3.       Учим се от грешките

Детето трябва да разбере, че да се греши е нормално. Важно е да го научите обаче, че не бива да се разстройва заради незначителните грешки, които ще го съпътстват в детството му, а и след това. Децата трябва да растат с разбирането, че да грешат е нормално и това се случва на всички.

В моментите на поражение не бива да се натяква на детето, че е сгрешило, важно е да го научите, че за важните събития в живота си, един ден то ще трябва да взема отговорни решения.

4.       Никой не се ражда научен

Важно е от време на време да напомняте на детето си , че никой не се е родил научен. Да опитва, да се бори – за всеки човек това е нормално, затова и детето трябва да знае, че така трябва да се случват нещата. Необичайно би било да се стреми да живее и расте без грешки и борба. Напротив, то трябва да осъзнае, че това е пътят към осъществяването на неговите мечти и цели.

Научете детето си, че с търпение, постоянство и усърдие се постига всяка цел и че самоцелното съвършенство е лишено от смисъл.

5.       Поражението не е решение

Обяснете на детето си, че то трябва да търси урок във всяка ситуация и всеки опит е стъпка напред. Дори когато не се е справило с дадена задача, то трябва да е наясно, че винаги има и друга, нова възможност, която може да е дори по-добра.

Научете детето си да наблюдава заобикалящия го свят, да се учи от грешките и пораженията си, да върви напред, да обича и да вярва в себе си. С постоянство да върви напред и да отстоява себе си и своите идеи, мечти и разбирания.

6.       Вади си изводи от всяка ситуация

Всеки път, когато детето ви прави нещо нередно, попадне в беда или не успее да се справи с някоя ситуация, го питайте какво е научило от тази случка. Говорете с него за това, обяснете му, че всички се учат от грешките си, от паданията и раните си.

Детето трябва да знае, че всичко, което му се случва е за да може то да научи нещо ново.

7.       Ти си в безопасност, заобиколен си от любов и грижи

Всеки възрастен е бил дете и със сигурност си спомня времето, когато се е чувствал в безопасност, обичан и обгрижен. Това са моментите на спокойствие, топлина и хармония с всичко, което  заобикаля детето.

Всяко дете трябва да се отглежда в атмосфера на любов и грижа, така че да се чувства в безопасност. Това има положителен ефект върху самочувствието на детето и му помага да стане по-силно и по-смело. Това ще е и формулата за успех, която вие ще заложите за бъдещето му.

Всяка вечер, когато слагате своето малко съкровище в леглото му прошепвайте нежно и тихо: „Ти си в безопасност, заобиколен си от любов и грижи“. Един ден когато детето порасне и вече е възрастен, то със сигурност ще си спомня тези думи в критични моменти и в трудни ситуации.

И ще ви е благодарно.

Идея и адаптация от www.adme.ru

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

17 114 преглеждания

Comments are closed.