Защо да готвим заедно с децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_deca-gotvqt.jpg

Без съмнение да готвим с децата е занимание забавно и любопитно. Да направим бисквити, кекс, кифли или домашен сладолед заедно с тях е сплотяващо и много зареждащо. По този начин децата научават много нови неща. Заниманията в кухнята, макар често да биват пренебрегвани са много повече от това, което на пръв поглед изглеждат.

Ето шест от най-важните причини да готвите с децата си, особено ако те са в предучилищна възраст:

1. Развиват уменията си за слушане, разбиране, четене и писане
Първо вие прочетете избраната рецепта и списъка с необходими продукти, след това заедно напишете списък за пазаруване с нещата, които ще са ви необходими. Децата в предучилищна възраст вече могат да пишат и да четат, така че можете да им поставите тази зачата и като самостоятелна, а след това само да проверите дали неса изпуснали нещо важно и да се отправите заедно на пазар.

2. Учат се да смятат
Когато пазарувате, насочвайте вниманието на децата към етикетите на продуктите и ги карайте да пресмятат сумата, която ще е необходима за покупката на съответните хранителни стоки. Използвайте банкноти и монети, а не дебитни карти за плащането, за да могат децата да осъзнаят истинския обмен на парите.
Когато сте отново в домашната кухня – използвайте кантар, с който да мерите количествата на отделните съставки. За по-малките е достатъчно да ги карате да броят лъжичките или чашите с различни продукти, а по-големите стимулирайте да мислят за различните мерни единици и за частите от цялото – половин, една трета, една четвърт.
Тук можете да прибавите и познаването на часовника чрез засичането на времето, необходимо за опичане на различните вкусни лакомства.

3. В кухнята децата получават своята първа представа за науката
Обръщайне внимание на децата откъде идва храната, какво е значението на градинските продукти – плодовете, зеленчуците, подправките. Обсъждайте промените, които настъпват в продуктите при кулинарната обработка. Какво се случва с различните продукти когато се смесват едни с други и какво се случва с тези смеси при различни температури – например докато са във фризера или фурната.
Говорете и за различните начини на приготвяне на храната – варене, готвене на пара, печене, пържене.

4. Научават много нови неща, свързани с географията
На първо място децата се срещат с кулинарните традиции на различните народи. Покажете на детето върху картата на света откъде идва дадена рецепта, коятосте решили да приготвите за вечеря например. Обяснете му, че любимата на всички малчугани пица идва от Италия, а пърженият сладолед от Китай.

5. Развиват усета си за изкуство
Потърсете в интернет картинки, илюстриращи дадена рецепта стъпка по стъпка, разпечатайте ги и направете заедно колаж. Събете база с такива колажи и след това можете заедно с децата да си направите своя собствена кулинарна книга. Можете допълнително да дорисувате рецептите и да допишете заедно текста към тях.
Наред с това гарнирането и сервирането на храната също може да провокира креативност и артистично мислене у децата.

6. Чрез заниманията в кухнята децата изграждат правилно отношение към здравословния начин на живот
Участвайки в процеса на приготвяне на храната, децата имат възможността да изградят здравословни хранителни навици като наблюдават процеса на приготвяне на храната от момента на нейното отглеждане или закупуване до сервирането й в чинията. Използвайте здравословни продукти, чисти и здрави плодове и зеленчуци, ако не от ваша собствена градина, то от пазара, където пазарувате от проверени производители на такива продукти. Говорете с децата за това, че добрата храна е най-доброто гориво за тяхното тяло и тя ще им достави енергия, за да могат да играят и да учат повече и по-качествено.

източник: childhood101.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3 984 преглеждания

Comments are closed.