25% от децата в детските градини в София са приети с документ за хронично заболяване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-gradina-k

Една четвърт от децата в детските градини в София са приети с документ за хронично заболяване. За това алармираха от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, стъпвайки на данни от системата за кандидатстване в детските градини на Столичната община. „Сметнахме това за крайно притеснително, тъй като децата в София са с хронични заболявания много над нивото в страната, в Европа и в света като цяло“, заявяват оттам. По случая от комитета са сезирали Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация. Освен това членовете му настояват да бъде създадена работна група, която да анализира заболяванията, и да бъде изготвена програма за оздравяването на софийските деца.

„Ние всъщност нямаме представа с какви заболявания са влезли тези деца и не твърдим, че са влезли така“, отговори Антонина Кенова на въпрос дали няма съмнения, че сред тези деца има влезли по „втория начин“. Документът за хронично заболяване носи предимство при класирането за детските градини, освен това досега тези деца влизаха допълнително над капацитета на групите. Така в началото на годината се разбра, че в 48 градини от общо 194 в София броят на децата в групите надвишава позволения максимум и има групи с по 37 деца, за които се грижи само един учител. За да предотврати приемането по „втория“ начин и възможността от надхвърляне на броя на местата в яслите и градините, Столичният общински съвет одобри нови правила за прием в тях от тази есен. Така в една група ще бъдат допускани най-много 5 деца с хронични заболявания и 3 със специални образователни потребности. Освен това децата ще бъдат приемани през електронната система на общината както останалите, а не на място в детските заведения.

Според системата на общината свободните места за деца с хронични заболявания за предстоящата учебна година са 1452, а за такива със специални потребности – 382.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,447 преглеждания

Comments are closed.