22 февруари – време за житен режим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Житният режим през 2019 г. е добре да започне от 22 февруари (петък) и да продължи до 3 март (неделя).

Мнозина казват, че житното зърно е емблема на човешката душа, а също и че в житото се крият най-мощните и най-благородните сили на живота.

“Житното зърно е представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира , както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.”

jiten_rejim

Всяка година през месец февруари настъпва времето за провеждане на т.н. житен режим. Той представлява уникална хранителна система за пречистване на организма, завещана преди десетилетия от Петър Дънов. Провежда се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието. Целта му е пречистване и обновяване на организма след зимата.

Практиката за пречистване на организма след зимните месеци е позната в много култури и религии, включително и в християнската. Подобна еи целта на дългия великденски пост.

Житният режим е замислен да бъде провеждан във времето, когато природният годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото на новата година. Новата година – астрономично и астрологично в действителност започва именно от 21-22 март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на това число.)

И така, през февруари изчистваме тялото си от утайките и наслоявнията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Житният режим трае десет дни и през времетраенето му е необходимо да се пие много вода. Препоръчва се дневно над литър и половина топла, преварена вода, която сама по себе си има силно пречистващо и енергизиращо действие.

Житото като храна заема особено място в човешката еволюция. Според  Петър Дънов, с неговата поява е започнала еволюцията на човешкия род и то представлява най-пълноценната храна за човека. При меленето и термичната обработка обаче то губи част от полезните си съставки и най-вече жизнената енергия, наречена от индусите „прана“.

СЪЩНОСТ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ЖИТНИЯ РЕЖИМ

Всеки ден храната се свежда до:

100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота)

Три ябълки (за сърцето)

Девет ореха (за мозъка)

Мед (за кръвта) и лимон

Минимум 1,5 литра преварена вода

Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, а водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото тя е хлорирана. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

Сто грама жито се измива много добре от вечерта и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин – един час преди закуска, като се добавя мед и лимон по вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото фактически това е изключително силна и концентрирана храна. Горепосочената житена вода има тази лечебна сила само ако житото е грухано. Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на съответната част, останалите части да остават в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, ако се отсипе сутринта и стои на открито се окислява от въздуха и губи от своята хранителна стойност. На всяко хранене се изяжда съответната порция  жито, една ябълка и три ореха.

Желателно е около час преди хранене да се изпиват поне 2 водни чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и провеждането на житният режим се затруднява. Затова пийте вода, колкото може повече, но само преварена и никога студена.

Житният режим продължава 10 дни. Захранването се прави на десетия ден на обяд, като към житото и останалата храна се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя като се сварят цели обелени картофи и накрая се добави магданоз, може и малко черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се консумират пред този ден – това е според индивидуалното предпочитание, но в дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния режим на хранене да се осъществи плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка.

По време на житния режим човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати. Обикновено на втория или третия ден се преминава през т.н. „лечебна криза“ – може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат като се изпият една-две чаши гореща преварена вода и се приемат мед и орехи. В никакъв случай не бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим. Пнякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с чувство за лекота и радост.

100 гр. пшеница се съдържат:
белтъци – 12,1 гр., въглехидрати – 69,1 гр., мазнини 1,7 гр. , целулоза – 2,0 гр., калории – 349.
Витамини В1, В2, Е, РР, както и натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк.

Пшеничените зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, но на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на хрансмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.

Между разнообразните диети и разтоварващи режими тази диета с жито заема особено място. Всеки, който е направил житен режим сам се е уверил в силното му пречистващо и същевременно тонизиращо въздействие.

Източник: beinsadouno.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,193 преглеждания

Comments are closed.