17 ноември: Световен ден на недоносените деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
nedonoseni-deca

По данни от 2012 година над 15 млн бебета се раждат преждевременно всяка година, а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн бебета умират всяка година в следствие на преждевременно раждане, поради усложнения.

В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано.

Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.

Тази статистика е причината за това да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември. Ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените – е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

На 17 ноември във връзка със световния ден на недоносените деца Фондация „Нашите недоносени деца“  организира пресконференция за отбелязване му, на която ще бъде представен и първия по рода си цялостен наръчник за родители на недоносени деца в Европа – „Всичко за недоносените бебета”, както и онлайн платформа за бърз и лесен достъп до информация.

Пресконференцията ще се проведе на 17 ноември 2015 г. (вторник) от 11:00 часа в Пресклуба на Национален дворец на културата (пл. „България” №1, вход А4).

В официалното представяне на резултата от дългогодишните усилия на множество специалисти и доброволци и една реализирана мечта на родителите на недоносени деца – наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”, ще вземат участие представители на Фондация „Нашите недоносени деца”, водещи неонатолози, сред които д-р Таня Праматарова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен, Елена Кръстева, психолог и консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

Световният ден се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни от цял свят, като в България се провежда за 4-ти път. Въпреки широката обществена подкрепа към каузата на недоносените деца в България, много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация. Именно поради това, Фондация „Нашите недоносени деца” разработи първия систематизиран източник на информация за родители – наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,929 преглеждания

Comments are closed.