15 октомври: Световен ден за миене на ръцете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_girl-washing-hands.jpg

На 15 октомври отбелязваме Световния ден за миене на ръцете. Това е повод да напомним, че добрата хигиена може да ни спаси от много болести и този важен навик се научава в ранно детство.

Само водата не е достатъчна, необходим е и сапун.  Такъв обаче често липсва в училищата и дори в болниците.

Болестите на мръсните ръце

Редица проучвания показват, че 1/4 от заболяванията идват от немиене на ръцете. Този лесен ритуал може да спаси живота на милиони по света и да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции –  най-големите виновници за детската смъртност в развиващите се страни. Сапунисването и измиването може да предотврати болести като кожни инфекции и очни възпаления. Сред бактериите, които може да попаднат в организма с мръсни ръце, са стафилококите (Staphylococci) – микроорганизми, които могат да причинят стомашно-чревни смущения, висока температура, гадене, повръщане, диария, кожни инфекции или усложнения на дихателната система. Други бактерии са салмонелата (Salmonella), която причинява диарии или салмонелоза, шигелата (Shigella), която причинява дизентерия, както и някои щамове на е.коли (E.coli), които предизвикват диариен синдром.

През последните години се доказа, че грипът се предава и от повърхности. Мръсните ръце са преносители на остри респираторни заболявания и грип посредством микробите от групата на рино- и аденовирусите. Известно време те са устойчиви във външна среда и могат да полепнат по ръце и предмети.

Сред най-известните болести, причинявани от мръсни ръце, е хепатит А

Като цяло болестите, свързани с нередовното измиване на ръцете при децата, може да доведат до понижаване устойчивостта на организма към други инфекции и заболявания.

Къде е най-мръсно  

Ръцете често са преносители на болестотворни патогени между хората, като това става при директен контакт (например ръкостискане, докосване) или индиректно – при докосване на повърхности.

Най-голямо количество вредни микроорзанизми се намират върху дръжките на количките в супермаркетите, ръкохватките в градския транспорт, дръжките на вратите на магазини, обществени сгради и офиси, бутоните на асансьора и ключовете за осветление на обществени места, банкнотите и стотинките.

“Хей, ръчички, хей ги две!” – да научим детето да си мие редовно ръцете

Полезният навик се създава в детството

Много хора не мият правилно ръцете си. Със сапун трябва да се обтриват добре дланите и пръстите в продължение поне на 15 секунди, след което да се изплакнат.

Децата са по-податливи на инфекции и добрата хигиена играе ключова роля в поддържането на тяхното добро здравословно състояние, но често ние, родителите, забравяме, че трябва да даваме личен пример и внимателно да обясняваме на децата как трябва да се мият.

Най-лесният начин да ги стимулирате да си мият ръцете е като превърнете процедурата в нещо забавно. За целта е важно да е осигурен лесен и удобен достъп до мивката. Сапунерка с любим герой също върши работа. Покажете как вие миете ръцете си и приканете детето да повтори вашите движения – ако го оставите само да се справи, то ще е много по-заинтригувано и миенето на ръце за него ще бъде забавление. Поставете в банята специална детска кърпа  на удобна височина.

За да превърнете хигиената в рутина, трябва да миете заедно ръцете си преди всяко хранене, преди и след използване на тоалетната или след като се прибирате от разходка. След време детето ви ще свикне и миенето на ръце ще се превърне в навик, който то ще изпълнява всекидневно, без дори да се замисля.

Не плашете обаче децата с бактерии и колко опасно е да пипат мръсни предмети, защото малко мръсотия не е опасна, а точно обратното – тя има важна роля в развитието на детски имунитет.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,765 преглеждания

Comments are closed.