Завърши Националният конкурс „Път към славата”, в който участие взеха над 1800 деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

put-kum-slavata1

На 14-15 и на 21-22 февруари в залите на Руския културно-информационен център, Дом на културата „Средец” и Националното музикално училище се проведе Осмото издание на Националния конкурс „Път към славата”.

Събитието предостави възможност на над 1800 деца и младежи от цялата страна да се състезават и общуват на езика на музиката.

Най-добрите вокални, инструментални и танцови школи на България се състезаваха в 4 категории: танц, вокал, инструментал и фолклор в 4 възрастови групи.

Нов акцент в конкурсната програма бяха номинациите за млади таланти, които създават и изпълняват авторска музика: „Singer-Songwriter” и “New Song”.

Участниците във възрастова група 14-18 години (вокални солисти, инструменталисти и танцьори ) се състезаваха за 9 стипендии на МОН.

За журито, съставено от утвърдени имена в областта на музикалното, танцовото и фолклорното изкуството, петте дни на конкурсната програма бяха дни на неповторими и вълнуващи срещи с креативността и таланта на децата на България.

Специален гост на конкурса бе актрисата и писател Жени Лечева, която зарадва най-малките участници с новия си роман за деца „Тайният ключ или приключенията на Тит и Ярмина”. Всяко дете, което пожела да се докосне до приказния свят на Тит и Ярмина, получи книжката с лично послание от прекрасната Жени и съпруга й Иван Лечев.

Виктория Манева в категория вокал получи голямата награда Grand Prix и покана за безплатно участие в международния фестивал, организиран от „Арт център Кърнолски” – „Орфей Италия”.

От танцовите групи най-висока награда взеха учениците от Националното училище за танцово изкуство в трета възрастова категория от 11 до 13 години и танцова формация Diva Dance, в четвърта възрастова група от 14 до 18 години.

В категория „Инструменталисти” със стипендия от МОН бяха отличени Кай Емилов- цигулка, Виктор Владков – пиано и Лазар Мицов – кларинет.

В категория фолклор голямата награда отиде при фолклорна танцова формация „Усмивки” и танцов състав „Смехурко”, а при вокалните формации наградени бяха ВФ „Морски песъчинки“, ВС “Grammys”.

Отличени в категория „Нова песен“ бяха Дани Илиева, Магдалена Александрова и Теодора Филчева. След оспорвана надпревара журито определи Кристина Неделчева във възрастова категория до 14 години и Славея Иванова във възрастова категория над 18 години за участници в престижния Международен фестивал „Славянски базар” – Витебск, Беларус, който ще се проведе през 2020 година.

Всички деца получиха диплома и медал за отлично представяне, както и подаръци, предоставени от „ЗИМ” – Пловдив, производител на детски играчки и изделия за малки деца; „МАКСИМА ТРЕЙД” – фирма за спортни стоки и съоръжения, издателство „Фют“, списание „Осем” , сладки „Трим”, минерална вода „Савина”и други.

Отличени участници получиха награди от музикална къща „Фактор“.

Най-талантливите участници получиха покани за участие в международни конкурси в Италия, Полша, Русия, Гърция, Малта, част от които организирани от „Арт център Кърнолски” като „Орфей в Италия 2020”, “Magia Italiana 2020”.

Като специални награди на отличените участници бяха предоставени мастър класове от професор Атанас Атанасов, професор Йосиф Радионов, професор Красимир Тасков, доц. Цветанка Гергинова, Донна-Мария, Венци Венз, ВенЗи, както и възможност за запис и обработка на музикално изпълнение, предоставено от Арт център Кърнолски и музикално студио „22 Recordings”.

Озвучителни уредби от КНСБ бяха връчени на отличени участници.

Конкурсът завърши с официална церемония на награждаване на участниците на 23.02.2020 в Дом на Културата „Средец“.

Специален гост на церемонията бе Иван Лечев, който зарадва участниците на конкурса със свободен вход за турнето на ФОНДАЦИЯТА на 31 юли тази година при представяне на диплома за участие в „Път към славата”.

сички участници получиха 15% намаление на продукти от музикална къща „ФАКТОР”.

В последния ден на събитието се проведе Учредително събрание за учредяване на сдружението с нестопанска цел „Българска асоциация на вокалните педагози и продуценти“. Асоциацията ще работи в подкрепа на музикалните педагози и продуценти, развиващи дейност в областта на вокалното и инструменталното музикално изкуство, танцовото изкуство, културата и народните обичаи.

put-kum-slavata

Националният конкурс за млади таланти бе организиран от „Арт център Кърнолски”, под патронажа на Янка Такева, Председател на Синдиката на българските учители, и със съдействието на Министрество на образованието и науката.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,598 преглеждания

Comments are closed.