Повечето майки гушкат бебетата си отляво. Защо?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_maika-i-dete-1.jpg
Всичко се обяснява с майчиния инстинкт, който остава непроменен хилядолетия наред. Днес, естествено има много начини да носим бебето, било в слинг или раница, но ако се загледаме от коя страна носят майките своите бебета, ще забележим, че масовата практика е, те да правят това на ляво.

Това е така, защото извършваме това действие на подсъзнателно ниво, осланяйки се на инстинктите и интуицията си. Много майки дори признават, че така просто им е  по-удобно и дори не се замислят.

Как учените обясняват това явление?

Според ново проучване, публикувано в Journal of Nature Ecology and Evolution учените отхвърлят теорията за доминиращата страна, тъй като повечето хора са „десняци“. В него се посочва, че носенето на бебетата от лявата страна е пряко свързана с тяхната сигурност.

Оказва се, че в повечето случаи жените носят детето си отляво, тъй като за тях това е  по-сигурният начин да ги защитят при нужда.

Дясното полукълбо на мозъка е отговорно за контролиране на лявата страна на тялото,  и за „емоционална интелигентност“, която ни помага да общуваме с други хора, да осъзнаваме и изразяваме емоциите си. Това е и вероятната причина да носим подсъзнателно бебето си отляво, тъй като дясното полукълбо е така устроено, че улавя всички емоционални сигнали между майката и детето и комуникацията между тях става безпрепятствено и лесно.

С други думи, ако детето е разстроено или разплакано, майката ще го успокои много по-бързо, ако детето е от лявата й страна. Този начин на взаимодействие осигурява близка емоционална връзка, която е нужна на детето, тъй като докато то е малко, контактува изключително и само чрез своите емоции.

Изследователите представили теорията смятат, че носените от лявата страна деца са по-защитени и имат по-голям шанс да растат спокойни и уверени.

Този навик наистина е закодиран на нивото на инстинктите у всяка майка.

gushkane ot lqvo

На второ място е разположението на сърцето. Когато малкото е гушнато от лявата страна, то чувства сърдечния ритъм, а това му напомня вътреутробния период, което му дава сигурност и спокойствие.

Интересното е, че когато детето порасне и вече започне да възприема съзнателно реалността, по-често то продължава да се притиска към лявата страна на майка си и по-рядко от дясната.

Психолозите обясняват това и с факта, че така дясното му ухо ще бъде по-близо до лицето на майката и когато тя му говори това ще помогне за ускореното развитие на речта и езиковите умения.

samotna_maika

източник: www.moirebenok.ua

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

52,259 преглеждания

Comments are closed.