Wi-Fi мрежи ще имат всички училища до края на м. май

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

computer-games

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи на среща в Ловеч, че до края на месец май тази година най-вероятно всички училища ще имат Wi-Fi мрежи, които да осигурят защитена интернет среда за деца. Той участва в дискусия на тема „Образование“, част от Платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“, съобщава БТА.

„Много са предизвикателствата пред нас като система, но две са основните – да обхванем, включим и приобщим всяко едно дете в системата и, второ, да я модернизираме така, че да даде необходимите компетентности и шансове за пълноценен живот и трудова реализация“, каза просветният министър. По думите му отпадането на децата е най-важната битка не само пред образователната система, но и пред държавата, и тя зависи най-вече от социално-икономическото развитие на страната.

Според Вълчев първоначалното записване на децата в училище е по-лесната част; по-трудни са ежедневните посещения; най-трудната е да са ефективно приобщени и да придобият знанията и уменията.

„Задължени сме да преструктурираме и приема, да насърчим професионалното образование. То задържа деца в страната и районите, помага на българския бизнес“, акцентира още образователният министър. Той посочи още, че развитието на държавата ще бъде спъвано именно от недостиг на подготвени кадри.

„Бюджетът никога не е достатъчен. Ние обаче казахме, че през този мандат най-важни са учителите. С 1,380 млрд. лв. ще бъдат повече средствата през 2021 г. спрямо 2017 г. за учителите“, съобщи Красимир Вълчев.

По думите му учителите са и ще бъдат най-важният фактор в образованието. „С тези 1,380 млрд. лв. можем да направим училищата най-красивите сгради не само в България, но и в света, но те ще бъдат само едни красиви домове. Те няма да бъдат училища, ако няма учители“, каза министърът.

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,108 преглеждания

Comments are closed.