Въвеждат платено почасово обучение в общинските детски градини от тази есен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

detska-gradina

Столичният общински съвет гласува таксaта за почасово предучилищно обучение в общинските детски градини. Занимания ще се провеждат в учебните заведения в рамките на 3 часа и ще са по желание на родителите, като цената за 1 час е 1.30 лeвa. Предложението е на зам.-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов.

Според Наредба 5, с която се организира предучилищното образование и която бе приета миналата година от Министерството на образованието и науката предучилищното обучение може да се провежда в 4 варианта – целодневно (12 часа), полудневно (6 часа), почасово ( 3 часа) или самостоятелно за всяко дете. При първите две възможности обучението на децата включва основните предмети, време за игра и храна.

Почасово обучение ще се провежда заедно с целодневните и полудневните групи, като се предлагат само основните форми на обучение. Времето за провеждане на самостоятелната форма се определя от родителите на децата. За да запишат детето си, родителите трябва да подадат заявление до директора на детската градина.

Столичният общински съвет гласува цената за почасовото обучение – тя е 1.30 лв. на час, като таксата е определена на базата на експертна оценка за използването на учебни зали, стаи и спортни съоръжения.

Общинските детски градини в София започват да предлагат услугата още от тази есен.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,293 преглеждания

Comments are closed.