Ваксина срещу варицела ще се продава в аптеките у нас от м. февруари

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaccines

От м. февруари 2020 г. всички родители, които желаят да имунизират децата си срещу варицела, ще имат тази възможност като закупят ваксината от аптеките в страната. Това заяви пред zdrave.net главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че първите 1200 дози вече са осигурени и през февруари вече ще се продават свободно. Специалистът посочи, че няма особености при прилагането на ваксината, но най-логично е родителите да потърсят мнение и съвет от личния лекар на детето, преди да вземат решение. Важно е имунизацията да бъде отбелязана в здравния картон, за да има знак, че е поставена, обясни доц. Кунчев.

От началото на тази година имунизацията срещу варицела е включена като препоръчителна в националния имунизационен календар на страната ни.

Нов имунизационен календар от тази година

До този момент тя не бе внасяна у нас, поради което много родители бяха принудени да я закупуват от други страни. Инфекцията е сред най-разпространените в детска възраст, годишно у нас се рагистрират над 30 000 случая на заболяването. По тази причина здравните власти взеха решение да допълнят имунизационния календар и да я включат в него. От началото на тази година бе регистрирано повишаване на заболеваемостта от варицела, като по данни на МЗ в страната вече са потвърдени над 2000 случая на болни деца.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,967 преглеждания

Comments are closed.