Твоят грим е вече и неин

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lesen-grim-za-zaeti-mayki

Нещата, които майките е добре да знаят за отглеждането на момиченца

Отглеждането на момичета е трудна работа. И не само – отглеждането на деца като цяло е трудна задача, но аз имам само момиченце, затова ще си позволя да споделя своя собствен опит и това, което научих от живота си с нея.

Тя е на осем и макар да е все още малко рано и двете вече се подготвяме за тийнейджърските години. Малко е стресиращо, защото като родители искаме да предпазим децата си от всичко, но реалността е около нас и по никакъв начин не можем да я изключим и искаме или не – длъжни сме да се съобразяваме с нея.

Опитах се да систематизирам следващите неща, които смятам, че всяка майка трябва да знае, ако отглежда момиче и се надявам да съм поне малко полезна за вас.

1.Твоят грим е вече и неин

Моето момиченце наистина се наслаждава да се гримира и да стои пред огледалото често и дълго. Засега това занимание е само забавление и за двете, но зная, че много скоро трябва да й обясня как точно се използва декоративната козметика и при какви случаи, а след време да я запозная и с добрите марки, които ще щадят кожата й в годините напред.

2. Разговорите за специалните периоди в живота й ще са неудобни, но са неизбежни

Искам да е подготвена за момента, когато дойде време за първия цикъл, за промените в тялото й и функциите му. Защото е много важно да има човек,  на когото тя да вярва и да се доверява, да разговаря открито и свободно за нещата, които иска да знае и които я вълнуват или тревожат. За всяко момиче това е най-добре да бъде неговата майка.

3. Светът ще се опита да пришпори растежа й

Тук именно е ролята на майката – да се опита възможно най-дълго време да запази съзнанието на момиченцето си от пошлостта на големия свят. Затова отложете за колкото можете по-късен етап покупката на мобилен телефон, интернет общуването, гримирането, следването на нетрадиционни или предизвикателни модни тенденции. Като родители, наша е грижата да поставим тези граници, е моето момиченце много се противи на това, но и то е важно.

4. Насърчавайте и подкрепяйте връзката с баща й, дори ако не живеете заедно с него

Противно на общоприетото схващане, момичетата имат огромна нужда от това да разберат, че и татко ги обича. Това е от изсключителна важност за тях, защото е единственият начин да осъзнаят, че мъжете също са способни да обичат, а не само да ходят на мач, да гледат телевизия или да са „непрекъснато отсъстващи“.  Това ще ги научи как да разпознават истинските от фалшивите мъже по-късно в живота си.

5. Научете я, че да е пестелива не е срамно

Това е начин след време да не се нуждае и да не разичита на някой друг да я издържа и да се грижи финансово за нея.

6. Бъдете внимателни с това как говорите за тялото си пред нея

Вие ще бъдете нейният пример за това как една жена би трябвало да се отнася с тялото си. Затова трябва да говорим мило за себе си в присъствието на дъщерите си. В личен план, аз се опитвам да снижа негативното отношение към собственото си тегло и дори да не споменавам темата. Едва на осем години е, а вече е запозната с размерите на тялото и проблемите с него – даже се притеснява за това, което не е добре. Всеки път трябва да я убеждавам, че тялото й е с правилните размери и форми и че е по-важно да е здрава.

7. Защитавайте я, но също така я научете да го прави и сама

Светът се нуждае от повече силни жени. Дъщеря ми знае, че винаги ще й пазя гърба, но трябва да има увереността, че може и сама да разреши проблемите си преди аз да се намеся.

8. Правете й комплименти, но не само за красотата и външния й вид

Едно момиче трябва да знае, че самоуважението е много по-силно от красотата. Затова може да й казвате, че е умна, забавна и мила, освен красива. Тези комплименти не се забравят през целия живот.

9. Определете начина, по който хората се отнасят с вас

Така вашето момиче ще може да наблюдава и да се учи как да прави същото. Ние сме най-великите учители на децата си и те се учат повече от действията ни, а не от думите. Така че, ако вие самите сте силни и околните се отнасят добре с вас е вероятно дъщеря ви да израсне като вас.

10. Следвайте собствените си мечти и желания

Това, което обичате да правите е важно и това детето трябва да го знае добре, за да може и то да повярва в собствените си мечти, стремежи и разбирания. Аз често й споделям всичките си постижения и несполуки, за да знае, че имам постижения, за които съм се трудила много и се гордея с тях, но задължително трябва да е наясно, че нещата понякога не се случват както сме ги предвиждали.

11. Научете я да е умна, когато става въпрос за междуполовите взаимоотношения
Важно е да знаем как да се доверяваме на инстинктите и интуицията си. Затова, когато моментът, в който ще дойде при вас разплакана или вдъхновена, заради момче, трябва да й повярвате и да оцените това, че споделя и че очаква съвет от вас. И вие, да точно вие, да й го дадете, защото може следващият път да не сподели нещо важно, да не ви се довери, а последиците от това са непредвидими.

 12. Помогнете на момиченцето си да осъзнае, че тялото му е безценно и неприкосновено

Можете да им покажете как да го постигнат единствено чрез отношението ви към вашето собствено тяло. Разговаряйте отворено за взаимоотношенията и как трябва или не трябва да се отнасяме към тялото си, към мислите си, към всичко, което сме в действителност и което трябва да бъдем.

brightside.me
автор Кариса Ейнсър

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,395 преглеждания

Comments are closed.