Три нови книги за деца през ноември

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

Приказките на Умберто Еко за първи път в България

umberto-eco_478_710

Писателят поверява илюстрирането на приказките на любимия си художник Еудженио Карми

 

„Бомбата и генералът”, „Тримата космонавти” и „Гномите от Гну” са посланията на великия мислител към децата

Уроци по толерантност, грижа за планетата и разоръжаване – великият мислител Умберто Еко написва три приказки, за да предаде напътствията си по тези теми. Те са най-важното му завещание към човечеството, защото са адресирани към децата.

„Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ излизат за първи път през 1966 г., а „Гномите от Гну” през 1992 г. и бързо се превръщат в библиографска рядкост. След появата на последната творба, писателят ги обединява в сборника „Три приказки”. Всички издания са с илюстрациите на Еудженио Карми – любимия художник на Умберто Еко. За разлика от повечето детски книги, които се основават на традиционни рисунки, Карми разказва с колажи и разчита на повтарящите се символи. Между страниците малките читатели и техните родители ще открият генералски лампази, марсианци, опаковка от американска дъвка, Юрий Гагарин, късче от вестник „Правда”, китайски йероглифи, първото куче в Космоса и още много символни образи.

„Смело мога да заявя, че това е най-левичарската книга, която някога съм превеждала. И съм особено щастлива, че е детска – интелектуалците и децата просто трябва да съзнават, измислят и провеждат лявото (същинското, социалното, не нашенската престъпна имитация, разбира се), иначе кой ще ни спаси от лакомията и безчовечностт”, казва за книгата преводачката на приказките Нева Мичева.

„Три приказки” се появяват за първи път в България благодарение на издателство „Лист” във великолепен том с твърди корици. Историите се възприемат леко и предизвикват читателите към полет на въображението и асоциативно мислене – любимите игри на отишлия си преди четири години Умберто Еко.

Приживе писателят следеше отблизо събитията в България не само покрай разпространението на книгите си, но имаше и лични впечатленя от посещенията си у нас. Първата му визита беше преди 30 години по покана на проф. Аксиния Джурова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”. Тогава Умберто Еко беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет.

 Издателство Лист

Поръчай ТУК

cleverbook_zimnadrqmka_600_609

„Шумна зимна дрямка“ 

Костенурките не обичат зимата. Защо? Просто така!

Всяка година Костенурко спи зимен сън и е сигурен, че не пропуска много. Но този път приятелите му сякаш са решени да не го оставят на спокойствие. Дали ще успеят да го убедят да остане буден, за да се забавлява с тях?

Книгата „Шумна зимна дрямка!“ е от поредицата „Аз и другите“ и засяга важна тема – за приятелството и как не трябва да се страхуваме от промяната.

Тя е предназначена за най-малките читатели – с кратки изречения и едър шрифт. Великолепните илюстрации на авторката Кейти Хъдсън допълват забавната история и правят книжката любима на деца и родители.

Поръчай онлайн ТУК

cleverbook_zlatenjylyd_600_616

„Надпреварата за Златния жълъд“ 

Катеричка обича да се състезава и да ПЕЧЕЛИ. Тази година Надпреварата за Златния жълъд обаче има нови правила – участват само отбори.

Ще успее ли Катеричка да се пребори със силното си желание за победа и ще съумее ли да работи заедно с отбора си?

Книгата „Надпреварата за Златния жълъд!“ е от поредицата „Аз и другите“ и засяга важна тема – за работата в екип и колко е важно всъщност приятелството.

Тя е предназначена за най-малките читатели – с кратки изречения и едър шрифт. Великолепните илюстрации на авторката Кейти Хъдсън допълват забавната история и правят книжката любима на деца и родители.

Поръчай онлайн ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,586 преглеждания

Comments are closed.