• No categories

Течността на живота в черупка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pozdravi ot rio

Бях обещала да ви разкажа за кокосовата вода – това вълшебно сътворение на Природата. Принадлежа към хората, на които, ако предложите нещо ново, вкусно и здравословно, аз му ставам “култов поклонник”. Така стана и с кокосовата вода – най-вкусното за мен природно питие, и сериозен конкурент на водата! В началото на посещенията ми в Рио консумирах до 8-9 кокосови ореха на ден. Сега, когато се преместихме да живеем тук, пиенето на кокосова вода се превърна във всекидневен “ритуал” на цялото семейство.

 

coconut

Малко история: името на кокосовия орех – “коко” –  идва от испански и португалски и означава “лице на маймунка”. Испански и португалски нашественици оприличили този плод на лицето на маймунката – заради трите вдлъбнатини, приличащи на очи, в долната му част. Наименованието “орех” не е съвсем точно, тъй като ботанически този плод се смята за костилков – най-големият такъв на земята. Това е плодът на кокосовата палма, а нейното име на санскрит означава “дърво, което дава всичко необходимо за живот” . Всяка част на кокосовия орех е използваема, и то разностранно: месото (от което се прави масло и мляко), водата, млякото, черупката, влакната. Една палма дава средно между 60 и 180 кокоса на реколта. На Никобарските острови в Тихия Океан кокосовите орехи са били използвани за обменна “монета” с покупателна стойност чак до началото на XX-ти век. За безчетните употреби на различните части на кокоса може да се разказва много. Аз ще се спра на кокосовата вода.

Тя се съдържа в кокосовия орех преди той да е узрее напълно и да се превърне в кокосово месо и въздух. Вкусът й е почти като на водата, съвсем леко сладък и изключително свеж. Водата на ореха е стерилна и тъй като е идентична по електролитен състав на кръвната плазма, редовно е била използвана за интравенозна терапия през Тихоокеанската война (1941-45). Наричали са я “течността на живота” – вероятно защото е спомогнала за спасяването на много хора. И до днес се използва при медицински манипулации по местата, където медицинският солен разтвор не е достъпен. Може би най-благотворни в състава на тази вода са цитокинините (растителни хормони, стимулиращи делението на клетките) – заради тази си съставка кокосовата вода се смята за антиракова. Това й качество не е единствено – тя е много по-полезна за бебетата от изкуствените млека поради причината, че съдържа лауринова киселина – съставка на майчиното мляко със силно антимикробно действие. Съдържа огромно количество калий, както и множество естествени захари, соли, витамини и минерали. Смята се, че хидратира тялото дори по-добре от водата.

В САЩ – държава с огромна любов към масовите занимания с физкултура – се рекламира като незаменима спортна напитка, тъй като съдържа по-малко натрий, по-малко захар, двойно повече калий и тройно повече хлорид от изкуствено създадените такива. Разбира се, внесената в картонени опаковки кокосова вода не може да се мери с прясната, независимо от това как се рекламира на пазара, но там, където не растат кокосови палми, тя е добър заместител. С усмивка си спомням удоволствието, което ми носеше кашонче от 12 еднолитрови опаковки в лютата чикагска зима на моята бременост (иска ми се да ви предпазя от кокосовата вода в алуминиевите кутийки – тя е много далеч от прясната и най-често има добавена захар, а вкусът й е жалка сянка на прясната или тази в картонена опаковка).

В Рио де Жанейро кокосовите орехи висят на огромни чепки по павилиончетата покрай плажа и, както в много страни в Тропиците, Югоизточна Азия, Хавай, Флорида, Централна и Южна Америка, те са любимо разхладително питие не само на плажа, а из целия град. След като изпия водата със сламка директно от ореха, моля продавача да го разцепи така, че да мога да изстържа коприненото младо месо, което се е образувало по кората. За тази цел имам “еко-лъжица”, изсечена от кората на същия този кокос. Месото е изключително хранително и вкусно и взависимост от това колко е узрял орехът е по-меко или по-твърдо. Разбира се, дъщеря ми Любима е винаги с мен и, освен че обича да пие водата и да яде месото, използва празния орех за играчка на плажа.

Живеем на около 200 метра от плажната ивица и заради ежедневните ни посещения там продавачите в “нашето” павилионче за кокосови орехи вече ни познават и особено се радват на Любима, която е много социална. Един ден аз извинително подадох банкнота от 50 реала за кокоса, който струва 3 реала. “Нямам дребни” – казах аз, спомняйки си обвинителните погледи на продавачката в плод и зеленчук-а в София. Усмихнат, нашият продавач ми каза: “Не се извинявай, ами нека да благодарим на Господ за изобилието!”

Поздрави от Рио!

Ваша Аглика Ангелова

 

Аглика Ангелова дарява хонорара си за инициативата „Училища за родители „Да пораснем заедно”. Направете го и Вие!  

И ние като УНИЦЕФ вярваме, че всяко дете заслужава добър старт в живота си, грижовни родители и щастливо детство.  Затова в момента набираме средства за създаването на „Училища за родители „Да пораснем заедно” в цялата страна. Тези училища ще осигурят на родителите на малки деца качествена информация, подкрепа  и пространство, в което да споделят опит, знания, проблеми в присъствието на подготвени специалисти.

Помогни да има повече щастливи деца!

Направи дарение онлайн или научи повече на www.unicef.bg

unicef

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,585 преглеждания

Comments are closed.