Такси, водите ми изтекоха!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бременна с болки

Във филмите водите на мама изтичат, всички скачат и следващият момент, който виждаме е как тя вече е в болницата. В реалния живот обаче едва ли бихме чули подобна история. Това се случва в едва 10-15 % от случаите, като в по-голямата част от времето, жената е наясно, че нещо се случва и че има контракции.

Ако водите изтекат преди родилните болки (както е по филмите), няма причина, заради която тя да бяга към болницата, пищейки. Скучната действителност е, че повечето жени се преобличат и се обаждат по телефона (нищо интересно за големия екран).

Точно заради филмите, повечето двойки не знаят, че изтичането на водите не е задължителен знак, че раждането започва.
 

Е, какво се случва с изтичането на водите?

 • Амниотичната торбичка – мембраната около бебето – може да се разкъса преди или по време на раждането. В повечето случаи тя се къса по време на самото раждане, а понякога, бебето се ражда с мембрана, която се е запазила. В някои култури това се смята за благословия.
   
 • В тесния отвор на шийката на матката има нещо като тапа (мукусна запушалка). Тя пада преди да изтекат водите, но това може да се случи дни или дори седмици по-рано, а понякога и по същото време. Някои жени може да я усетят, други не. И в двата случая, няма значение.
   
 • Не знаем какво точно кара мембраната да се разкъса, но когато това се случва, има струйка течност. Понякога може да е едва доловимо, но жените със сигурност ще разберат.
   
 • Ако водите ви изтекат, обадете се на вашия доктор. Той може и да не ви каже да отидете веднага в болницата. След като мембраната се скъса, единственото важно е да не слагате нищо във вагината си, докато рискът от инфекция не премине.
   
 • В повечето случаи, контракциите започват 12-24 часа след като водите изтекат. Ако раждането не започне само, може да се наложи да бъде предизвикано, за да се предотврати риска от инфекция. Мненията се различават доста за това колко трябва да се чака, но проучванията показват, че в рамките на 24 часа след разкъсването на мембраната, 85% от жените започват да раждат.
   
 • Понякога амниотичната течност е със зеленикав или зеленикаво-кафяв цвят. Това е по-типично за случаите, когато бебето се ражда след термин. Само по себе си това не е знак, че бебето е застрашено, но винаги се препоръчва преглед на плода, за да е сигурно, че няма симптоми за други проблеми.

Като цяло, има хиляди истории за изтичане на водите. Важното е да знаем, че не винаги това е знак, че ще раждаме веднага.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

27,064 преглеждания

Comments are closed.