Съвети за изграждане на връзка между таткото и бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Всички научни изследвания показват ясно, че бащите могат да играят уникална роля в развитието на своите бебета, особено когато установят връзка от самото начало. И докато майките имат естествено предимство, когато става въпрос за свързване с бебето, то за татковците този процес невинаги е лесен. Нормално е някои бащи да се чувстват по-изолирани през първите няколко седмици от живота на бебето. Добрата новина е, че новородените могат да се привържат еднакво както към бащите, така и към майките.

Основни акценти в статията:

  • Къпете се с бебето
  • Дръжте бебето кожа до кожаx
  • Практикувайте бебеносене
  • Вземете отпуск по бащинство, ако можете
  • Създайте ритуали само за вас и бебето
  • Говорете често с бебето

Контакт кожа до кожа

Контактът кожа до кожа с мама и татко е важен за бебчето. Кара го да се чувства сигурно, регулира температурата, насърчава храносмилането, стабилизира кръвната захар и насърчава освобождаването на окситоцин. Кожа до кожа с татко е особено важно, когато мама не може да го направи веднага след раждането (ако е имала цезарово сечение, например). За да държите бебето кожа до кожа, настанете се удобно на стола, поставете бебето с пелена на голите си гърди, покрийте го с леко одеяло и се насладете на това гушкане толкова дълго, колкото можете!

Къпете се с вашето бебе

Отделянето на време за съвместна вана предлага всички предимства на контакта „кожа до кожа“, а като плюс бебето ще се запознае с усещането за вода върху тялото си. Легнете във ваната с малко вода, която задължително трябва да бъде с телесна температура и дръжте нежно и внимателно бебето в ръцете си. Съвет за безопасност: Нека майката е наблизо за предаването след баня, за да избегнете хлъзгави инциденти.

Бъдете баща, който носи бебе

Носенето на бебето в слинг или друго също е страхотен начин новородените да се свържат с бащите си. Бебетата се радват да бъдат носени, защото обичат да са близо и подвижни! Те могат да поемат ритъма на ходенето ви, сърдечния ви ритъм, дъха ви и миризмата ви. Освен това, тъй като носенето на бебето позволява ръцете ви да са свободни, това е доста удобен начин да свършите някои задължения из къщата!

Възползвайте се от отпуска по бащинство

Законът гарантира, че всички служители могат да вземат до 15 дни платен отпуск след изписване на бебето от родилния дом, без да загубят работата си. Все пак вземането на отпуск по бащинство невинаги е лесно. Може да е финансов риск или просто нещо, с което вашият работодател не е свикнал. Но ако можете да го направите, това е един от най-добрите начини да прекарате качествено време с вашето бебе.

Създайте специален ритуал

Създайте ритуали за свързване, които са само за вас и бебето. Може да е гушкане и пеене на определена песен всяка сутрин или вечер, може да е време за игра преди вечеря. Идеята е да правите нещо сходно по едно и също време всеки ден.

Говорете с новороденото си

Да чува често гласа на баща си, е не само е чудесно за създаване на връзка между бебето и таткото, но също така е и важен стълб на езиковото развитие на детето. Четете книги, пейте, отговаряйте на звуците на бебето или разказвайте какво правите. Може дори просто да му прочетете списъка с хранителни стоки, които трябва да купите от магазин – на този етап всичко, което има значение, е бебето да чува гласа ви.

И накрая, имайте предвид, че изследванията също така показват, че когато става въпрос за връзка между баща и бебе, качеството е по-добро от количеството. Дори кратките периоди на смислено взаимодействие имат изключително позитивен ефект.

Източник: BabySparks

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,133 преглеждания

Comments are closed.