Сурва: три дни кукерски игри в Перник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Surva-festival-PernikФестивалът СУРВА в Перник ще се открие на 25 януари, петък с грандиозен спектакъл „В сърцето на Сурва” от 18 часа пред Двореца на културата в града. В него ще вземат участие уникални майсторите на танца, народните певици Ива Давидова и Боряна Василева, както и Михаела Филева. Акцент в програмата ще е изпълнението на Грациите на българската художествена гимнастика, които ще изиграят своето съчетание с ленти. Преди това в центъра на Перник  ще има факелно сурвакарско шествие, в което ще се включат носителите на голямата награда Златната маска 2018 г .

Наред с това ще се проведе и научна конференция на тема “Делниците и маските, под ръководството на проф. Иван Маразов.

Тази година фестивалът събира рекорден брой участници. По бул. „Кракра” ще преминат 700 ученици от 21 училища. За първи път ще се изявят ученици от София и Червен бряг.

 За гостите на фестивала ще има кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия от Пернишкия край, а самият Иван Звездев ще приготви специално “сурвакарско ястие”.

Български и чуждестранни изпълнители ще се изявят във вечерните концерти “Приятели без граници” и “На мегдана”. Специални гости са Лилия Семкова и Боряна Карпузова, както и Смиляна Захариева – жената с най-силният глас, вписана в рекордите на Гинес – тя пее с рекордните 143,8 децибела.

Съпътстваща детска програма е предвидена в Общинския младежки дом от 11 до 16 часа. Всички деца ще имат възможността да се включат в различни творчески ателиета – в изработването на маски, в направата на колажи или кукла сурвакар. Ще се проведе и викторина с въпроси за разпознаване на произхода на различни маскарадни маски и костюми.

На 25 януари в сградата на Обединения детски комплекс ще отвори врати творческа забавачница „Децата на Сурва” . В нея майстори от пернишкия край ще показват нагледно как се прави сурвакарска маска. Работилницата за маски се нарича “Мечкарница” и ще бъде отворена за деца и възрастни и в трите фестивални дни от 10:00 до 18:00 ч.

Фестивалните шествия по традиция ще се проведат в събота и неделя – 26 и 27 януари от 10:00 ч. до 17:00 ч.

Снимка: Укипедия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,174 преглеждания

Comments are closed.