Стартира подаването на документи за прием в първи клас в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първокласници

От днес в рамките на един месец – до 16 май ще се проведе кампанията за прием на документи за първи клас в София, съобщи БНТ. Според новата наредба за прием в първи клас най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години.

Повече точки носят и братя или сестри, които учат в желаното училище. Напред в класирането са и деца с трайни увреждания, с починали родители, от многодетни и приемни семейства. Деца, завършили подготвителна група в училището или които живеят в граничен на училището район, също получават по-висок шанс за прием.

“Единната система за прием в първи клас за град като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града”, коментира пред БНТ заместник-кметът на София Тодор Чобанов. По думите му 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива, където ще останат свободни места.

“Няма как да няма общо правило. Там, където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин”, каза Чобанов. “Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е майката. Затова и той е водещ в законодателството”, обясни той. По думите му дори да не са приети в най-желаното училище, децата ще идат в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

За улеснение на приема най-вероятно след две години ще има софтуер, който ще извършва класирането. “Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира”, добави зам.-кметът на София.

Чобанов определи критерия за месторабота на родителите като несигурен, защото много родители успяват да се сдобият с документ за работно място, в което не работят.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,415 преглеждания

Comments are closed.