Средства за повече детски градини

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Това ще поиска от правителството за догодина Министърът на труда и социалната политика.

Министърът на социалната политика Ивайло Калфин смята, че майките у нас са дискриминирани, тъй като когато се върнат на работа след майчинство, получават по-малки заплати.

Причината – те правят компромис с работодателите, за да не се притесняват да излизат в отпуски и болнични заради децата си. Министърът коментира мястото на българката в работна среда в сутрешния блок на БНТ.

Приоритет трябва да е отглеждането на малките деца след една година, включително със субсидиране на детските градини и ясли. „Трябва да създадем увереността у работещите майки и бащи, че ако се върнат на работа, детето им ще бъде добре гледано, а те няма да бъдат преследвани, ако излязат в отпуск по болест. Има недостиг на детски заведение и държавата трябва да насочи ресурси, за да има повече детски заведения, но това става с пари. Ще настоявам за следващата година това да бъде приоритет на държавата“, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

В България разликата между заплащането за мъже и жени за една и съща позиция е 13,4%, а разликата в пенсиите е 40% в полза на мъжете. Обяснението е в това, че жените имат по-нисък трудов стаж и по-ниски заплати. В страните от ЕС тази разлика е 16%.

Калфин обясни разликата с факта, че жените са склонни да правят много повече компромиси, когато се договарят с работодателя. Министерството се опитва да въведе някакъв законов ред в тази посока.

„Ако една дама, която след като забременее, усети дискриминация от страна на работодателя, то тя трябва веднага да подаде жалба в Комисията по защита на дискриминацията“, призова Калфин.

източник: dariknews.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,667 преглеждания

Comments are closed.