Слънцето и ползите за децата от него

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe_lqto_slunce_rahit

Лятото е идеалното време да извлечем максимални ползи за здравето на децата ни и в тази задача един от най-добрите помощници е слънцето. Безспорен факт е, че слънцето подобрява здравето на малките деца, но знаем ли какви точно са ползите от UV лъчите.

Кои заболявания могат да бъдат избегнати, чрез излагане на слънце?

Всеки родител знае, че слънчевите лъчи подпомагат производството на витамин D в организма, чийто дефицит може да поощри развитието на рахит. И макар добре да знаем какво означава понятието „рахит“, важно е да уточним какви точно са многообразните прояви на болестта и влиянието й върху всеки отделен орган или система в организма на малкото дете.

–         Нарушенията на съня, свързани с рахита обикновено свидетелстват да недостиг на витамин D в нервната система. Тези нарушения са един от първите признаци на рахит.

–         Повишеното изпотяване е друг симптом, който може да е съпроводен с обрив и кожни инфекциозни заболявания.

–         Засилена загуба на косми.

–         Хроничен запек или диария.

Ежедневните слънчеви бани могат да подпомогнат решаването на тези неразположения при бебетата и малките деца.

Когато симптомите на рахит са с умерена тежест те се изявяват в различни деформации на костите. Ръбовете на фонтанелата на главичката са меки, което може да доведе до промяна във формата на главата. Главичката на бебето дори може да придобие по-плоска форма от страната, на която то предпочита да спи.

Много често срещани са промените в структурата на гръдния кош и появата на гръбначно изкривяване.

Освен очевидните промени в организма, често рахитът води до функционални нарушения. Възможно е да са налице намалена белодробна функция, нарушения в сърдечно-съдовата, отделителната, нервната, хормоналната и имунната системи.

Казаното до тук на мнозина може да се стори като история на ужасите, която има за цел да възвеличае слънцето, но винаги трябва да се има предвид, че то, макар да носи огромни ползи, може да предизвика и някои вреди. Поради това всяко излагане на слънце трябва да е контролирано и  умерено. Използването на слънцезащитни продукти от най-ранна възраст също е от значение, защото те предпазват кожата. Тези продукти е добре да са съобразени с особеностите на детската кожа и задължителна трябва да са от детска серия с висок фактор.

Слънчевите лъчи имат положително влияние върху въглехидратната и протеиновата обмяна, контролират сърдечния ритъм и дишането, подобряват газообмена в организма и повишават кислородния приток. Слънцето стимулира работата на всички системи и органи в тялото на децата. Ето защо през летните месеци настъпва идеалното време да ги заредим с необходимото количество полезни слънчеви лъчи, така че болести като рахит, причинени от недостига на витамин D, да бъдат забравени завинаги.

източник: www.moirebenok.ua 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,310 преглеждания

Comments are closed.