Шоколадът – съвършената храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shokolad

Защо шоколадът е абсолютния първенец сред храните на всички времена и историята за съществуването му е почти толкова дълга, колкото е дълга човешката история?

Няма човек, да не говорим жена, която да не знае колко добре може да се отрази едно блокче черен шоколад по всяко време на деня и при всяка ситуация. Разбира се, винаги има какво още да научим, а и да си припомним, особено ако сме на диета, а тя непременно ни е вкарала в спиралата на лошото настроение.

Имаме право да посегнем към нашето парче шоколад, направен от качествено какао, за да предизвикаме заслужена експлозия от щастие. Хапвайки си черен шоколад ние предизвикваме освобождаването на ендорфини, които ще събудят центровете на удоволствието в мозъка и ще повишат нивата на серотонина.

– Не бързайте да сдъвчете шоколада, оставете го да се разтопи в устата ви, тогава той предизвиква по-интензивен и дълготраен ефект, а и намалява вероятността да погълнете неприлични количества. Някои хора твърдят,че това усещане е сравнимо с продължителна и чувствена целувка.

– Черният шоколад съдържа кофеин и теобромин, и двете вещества въздействат енергизиращо. Колкото по-висок е процента на какаовото съдържание, толкова повече енергия ще получите. За разлика от енергийните напитки, чиито ефект се изчерпва за няколко часа, черният шоколад ще поддържа високо енергийното ви ниво дълго време.

– Дори само миризмата на шоколад повишава тета-вълните в мозъка, които подпомагат умствената и физическата релаксация.

– Шоколадът е толкова хубаво нещо, че католическата църква в миналото не веднъж го е обявявала за богохулно, еретично и магьосническо дело.

– От шоколада се поумнява, защото флавоноидите повишават притока на кръв в мозъка, което подпомага вниманието, паметта и психическата издръжливост. Хората, които редовно консумират шоколад с висок процент какаово съдържание са по-добри математици, а изследване на повече от 2000 души на възраст над 70 години показва, че ако консумират редовно шоколад, вино и чай – все източници на флавоноиди – те показват значително по-високи резултати в редица когнитивни тестове, отколкото онези, които не приемат тези храни.

– Хапването на черен шоколад има антибактериално действие по отношение на устната кухина, което би трябвало да означава, че няма да ни причини кариеси. Така поне твърдят японски учени, които са установили наличието на анти-бактериални агенти в какаовите зърна.

– Шоколадът е изключително полезен след тежки натоварвания и физически тренировки.  В едно проучване на университета в Индиана, велосипедисти, които пият мляко с какао след тренировка чувстват по-малко умора и отбелязват по-висока издръжливост, отколкото тези, които не са.

– За маите какаовите зърна са били разменна монета. Един роб е струвал 100 зърна, услугите на лека жена – 10. Интересен факт е, че заради високата им стойност, какаовите зърна са били фалшифицирани – има сведения, че са били изработвани от глина.

– Шоколадът е богат на антиоксиданти, което е вероятната причина да бъде причислен към храните отговорни за дълголетието.

– Какаовите зърна и шоколада имат изключително дълъг срок на годност. Исторически сведения сочат, че намерено блокче шоколад на Южния полюс е било  годно за консумация, макар да е било замразено там в продължение на 60 години.

– Консумацията на черен шоколад изостря зрението, особено през нощта или в лошо време.

– Черният шоколад може да ви предпази от диабет. Отново благодарение на флавоноидите, шоколадът има антиоксидантни, противовъзпалителни, антисъсирващ ефект. Те подобряват инсулиновата чувствителност и така намаляват риска от диабет.

–  Високото съдържание на антиоксиданти в тъмния шоколад подкрепя сърдечно-съдовата система и намалява кръвното налягане. Той спомага за разширяване на артериите и подобрява кръвообръщението, предпазва от натрупване на плака и може да намали риска от сърдечен пристъп с 30%.

– В стремежа си да сме по-слаби, вечно сме на диета и непрекъснато си забраняваме шоколада. Изследователи от Университета в Копенхаген са установили обаче, че черният шоколад ни помага да се отървем от постоянно преследващото ни желание да похапваме нещо сладко, мазно или хрупкаво. Затова те го препоръчват като елемент на здравословните диети.

– Приемът на шоколад по време на бременността намалява нивата на стрес, а някои майки, които редовно са хапват тъмен шоколад , съобщават, че бебетата им са по-спокойни и доволни и са по-усмихнати и весели. А това може би е така, защото майките им са спокойни и щастливи.

– При подуване, газове, стомашни неразположения, дисбактериоза и възпаление на червата, черният шоколад  може да успокои тези симптоми, тъй като подпомага възстановяването на нормалната чревна микрофлора и усилва действието на пробиотиците.

– Шоколадът може да влезе в ролята на естествен сироп за кашлица. При продължителна и упорита кашлица обикновено ни предписват сироп с кодеин, който ни прави сънливи и отпуснати. Съдържащият се в какаото теобромин има подобно на кодеина действие и със сигурност няма да навреди ако го предпочетем пред пълния с химия сироп.

– Грижите за добрия тургур и блестящ вид на кожата също могат да се поверят на шоколада. Флавоноидите в шоколада поглъщат UV светлина, ето защо той може да влезе и в ролята на защитно средство срещу вредното въздействие на слънцето. А един масаж с шоколад да изчисти всички мрачни мисли от главата ни.

– Събужда сетивата, чувствеността и повишава либидото. Жените, които редовно хапват шоколад имат по-добър сексуален живот, отколкото тези, които не го правят. При тях нивата на сексуалното желание, възбудата и удовлетворението от секса са по-високи.

– И накрая, Негово Величество е сред храните, богати на полифеноли, които са доказани агенти срещу стареенето на клетъчно ниво.

Трябва обаче да подчертаем, че не всеки шоколад е носител на тези положителни качества и здравословни заслуги. За да му се насладите спокойно, избирайте тъмен шоколад, който е с поне 70% какаово съдържание.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Полезно

Етикети:

6 091 преглеждания

Comments are closed.