Шници и г-н Ламантин (откъс)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
shnici

В тази приказка главните герои са две морски същества, чието забележително приятелство започна по един твърде злощастен повод. За него ще стане дума в първа глава, а сега нека се запознаем с Шници и г-н Ламантин.

Това, което не се вижда от първата картинка, е, че Шници изобщо не е обикновено момиченце. Ами как ще е обикновено,

след като живее в морето и има рибена опашка вместо крачета? Да, Шници е русалка. А що за име носи тя? Шници. Може би ще се  досетите, че това име има нещо общо с шницел. Ако е така, значи сте на прав път. Шници наистина идва от шницел, по-точно от шницели, а най-точно – от два шницела.

Тя вероятно нямаше да се казва така, ако нейна кръстница не беше една достопочтена русалка, която най-обичаше да си похапва шницели. И толкова беше бързала да дойде при мъничката русалка, че забравила да закуси. А като видя нейните широчки бузки, сочни и мекички, възкликна:

– Ах, какви сладки бузки, съвсем като шницели! Да я кръстим Шници!
Според достопочтената русалка едва ли можеше да има по-красиво и по-благозвучно име. И така бузите, които приличаха на два големи шницела, дали името на племенницата й.  А ако се вгледате внимателно в картинката, ще видите и рибките, които живеят в косата на Шници. Те са навсякъде с нея, често изразяват мислите й и винаги участват в нейните вълнения.

Любимата им игра е да си представят как пътешестват заедно с Шници из далечни океани и морета.

Г-н Ламантин е представителен за своя род морски крави – много дебел и много добър. За разлика от своите събратя г-н Ламантин е жива енциклопедия за морския свят – знае всичко, което се намира под водата. Той е страстен пътешественик. Обиколил е почти всички водни басейни, дори и тези, които са непристъпни за ламантините.

Пребродил е многобройни реки, всички океани и доста морета – и топли, и леденостудени! А знаете ли какво най-много обичат нашите герои?

Любимото занимание на Шници е да гледа залезите. Може би е така, защото те са страшно красиви и кратки. Ако продължаваха цял ден или цяла нощ, едва ли щяха да са  й толкова любими. Освен това Шници е изключително любознателна русалка и много обича някой да й разказва за далечните морета и за странните същества, които ги обитават.

Г-н Ламантин има две любими неща. Едното е да разказва за своите пътешествия и да учи всеки, който иска да знае. Другото е да си похапва. Обожава нептуновата трева и може да я пасе часове наред. Но уви, тя се среща само в Средиземно море и затова му се налага поне веднъж в годината да се завърта нетърпеливо покрай бреговете на Испания, Италия и Гърция, за да си похапва блажено.

 

Можете да поръчате книжката от ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,950 преглеждания

Comments are closed.