Родителството като пробуждане

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

offspring

1. Опитайте се да погледнете света с очите на вашето дете

Опитайте се да погледнете този свят през очите на вашето дете, като останете верни на вашето собствено виждане за света.  Правете това всеки ден, поне за няколко минути, за да не забравяте кое е вашето дете и какво преживява то в този свят.

2. Представете си как вашето дете ви възприема

Представете си как ви възприема детето – как ви вижда и чува? Например, какво е да имаш подкрепата на родител точно в този момент? Замислете се как може тази промяна на перспективата да промени начина, по който се държите, поведението и начина ви на комуникация с детето? Как искате да се отнасяте към детето си в този момент, утре или след една година?

3. Опитайте се да си представите, че вашето дете е перфектно

Можете ли да приемете детето си в цялата му същност, толкова съвършено, колкото в действителност е. Опитайте се да го приемете такова каквото е, независимо колко трудно ще ви е да го направите. Постарайте се да осъзнаете и да приемете неговата индивидуалност и независимост.

4. Внимавайте с очакванията, които имате от вашето дете 

Родителските очаквания трябва да бъдат внимателно прецизирани. Ако поставяте непосилни задачи пред детето си, то вероятно няма да е в състояние да ги изпълни. Вашите очаквания трябва да съвпадат с интересите на детето. Обърнете внимание как изказвате на глас тези очаквания, думите, които използвате и влиянието, което те оказват върху детето.

5. Бъдете алтруист

Поставете интересите на детето си над вашите собствени, винаги когато това е възможно. След това погледнете нещата отстрани и вероятно ще забележите, че вашите интереси и нужди ще се препокрият с тези на вашето дете. Ще се изненадате колко много допирни точки ще откриете. Особено, ако проявите търпение и вътрешно равновесие.

6. Когато се чувствате изгубени или объркани, спрете  и се опитайте да разберете какво се случва

Насочете цялото си внимание към конкретната ситуация, върху онова, което изпитва детето ви, към себе си и към семейство ви. Интуицията ви ще ви подскаже какво точно трябва да направите и кое е най-доброто решение. Ако ситуацията остане заплетена твърде дълго, може би най-доброто, което можете да направите е, да не правите нищо, докато нещата не отшумят от само себе си. В живота има ситуации, в които наистина е по-добре да изчакаме или замълчим.

7. Опитайте се да сте тихото присъствие

Слушате и наблюдавайте внимателно, следвайте знаците на собствения си ум и тяло и ще се убедите, че с течение на времето  именно така ще усвоите най-добрия начин, по който да се държите с детето си.

8. Научете се да живеете, въпреки стреса и проблемите и без да губите баланса си

Без значение колко е трудно, опитайте се да не губите равновесие,  не се опитвайте да промените нещата, които не можете да промените и не очаквайте бърз резултат. Насочете цялото си съзнание към конкретната ситуация или момент, приемайте всичко, което се случва и ако коригирането на дадена ситуация може да бъде постигнато лесно – направете го, доверявайки се на интуиция си. Вашето дете се нуждае от вас, то има нужда да ви почувства като център на равновесие и доверие, надеждна отправна точка, чрез която може да определи собствената си посока. Стрелата и целта се нуждаят една от друга и с помощта на вашата мъдрост, внимание и търпение те ще се озовават по-бързо в една посока.

9. Извинявайте на детето си, когато е нужно

Извиненията имат лечебна сила. Те показват, че сте осъзнали онова, което ви се е случило, разбрали сте, че може би сте сбъркали и че вече разбирате по-добре гледната точка на детето си. Бъдете внимателни и не искайте често прошка, в противен случай извиненията ви ще загубят значението си. Честите извиненията могат да се превърнат в навик, а след това и в начин за избягване на отговорност.

 10. Всяко дете е специално и има свои специални нужди

Всеки отделен човек има уникална представа за този свят. Приемете вашето дете с цялата му индивидуалост и особености  и съхранете този образ в сърцето си. Мислете с цялото си същество за него само добри неща.

11. Понякога трябва да бъдем и строги

Строгостта трябва да идва от съзнанието, от мисълта за вашата щедрост към детето и желанието да го разбирате и подкрепяте, а не от страх, лицемерие и желание да контролирате живота му. Строгото възпитание по никакъв начин не означава да бъдете тиранични или деспотични, то включва и нежност, и съпричастност, но най-вече доверие и подкрепа.

12. Най-големият подарък, който можете да подарите на вашето дете, сте вие самите

За да сте добър родител в очите на собственото си дете, вие трябва да продължите да се развивате, да просперирате и да се грижите за себе си в личностен план.  Оставете си време да си почивате, да медитирате, да съзерцавате. Защото възможността да го направите е точно сега и тя е от полза както за вас, така и за детето ви.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,020 преглеждания

Comments are closed.