Приказни герои оживяват в София този юни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

POSTER_600_848

След успеха на първата изложбата на Велиана Симеонова, скоро ще е факт и „Приказни герои от близо и далеч… продължението“. В проекта на талантливата дама отново ще оживеят едни от най-интересните, многолики и будещи детските фантазии образи от български и световни творби.

На един общ декор, подредени в своя собствена среда ще изгреят Ян Бибиян и дяволчето Фют, Палечка, Питър Пан, Василиса Премъдра, Малкият принц, Малката кибритопродавачка, Снежната кралица и, разбира се, няколко принцеси. Това са само част от нежните миниатюри, които ще бъдат показани на 1 юни от 18:00 в галерия „Лампион“ на ул. „Кракра“ 2А в София. Първоначално изложбата е планирана за 2020 година, но заради пандемията е отложена, за да намери своето най-подходящо време на реализация.

Всички фигури в експозицията отново са изработени от папие маше. Авторката предпочита да работи с хартия, защото материалът е същинско предизвикателство и не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето, но пък резултатите са вдъхновяващи.

„Светът на приказките не оставя никого безразличен. И малки, и големи се вълнуват еднакво, когато се докоснат до любими герои. По време на първата ми изложба най-много ме впечатлиха погледите на родителите. Наблюдавах как в очите им се появяваше една замечтаност, сякаш се пренасяха отново в детството си и се докосваха до вълшебството на приказките, които са ги развълнували като малки,“ разказва Велиана. Имено това вълшебство я вдъхновява да започне да изработва нежните фигури от папие маше. Създаването на един приказен герой не е лека работа, но й носи огромно удоволствие докато се потапя в света му. Понякога й отнема седмица, а друг път цял месец – зависи от сложността на образа.

Творбите на Велиана не остават незабелязани и често още преди да са напълно готови – те вече са намерили своя нов собственик. Затова и в изложбата ще участват фигури на частни колекционери от различни точки на България, Франция и Мароко.

Разбира се, не липсват и още изненади за деца и родители по време на изложбата „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ в галерия „Лампион“. За всички, които искат да преобразят себе си в приказен герой – ще има на разположение различни маски и аксесоари.

Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч… продължението“ ще бъде в Деня на детето – 1 юни от 18:00 часа на ул. Кракра 2А в „Лампион“. Изложбата ще продължи до 15 юни. Входът е свободен. Повече информация ще намерите във Facebook страницата на проекта.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Събития

14,826 преглеждания

Comments are closed.