Правата ми: Три финансови грешки, застрашаващи брака

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Правата ми

Любовта не се купува с пари, но прахосването на пари лесно може да “убие” любовта. В днешно време, статистиките без съмнение потвърждават това твърдение. България вече върви към западните порядки, при които голяма част от браковете завършват с развод. Оказва се, че финансовите спорове и трудности са основни причини за развод – както в България, така и в развития свят. Ето и трите най-често срещани финансови грешки, които поставят под риск стабилния брак:

Материални цели на всяка цена

Идеалите за щастлив семеен живот често минават през стереотипните цели, които възприемаме от киното и телевизията. В това няма нищо лошо, стига да управляваме разумно тези цели и съответните очаквания. Така наречената, американска мечта често е цел, към която семействата се стремят – собствена двуетажна къща, хубава кола, три почивки на година, т.н. Лошото е, когато тези материални цели бъдат основният източник на семейното щастие и тяхното постигане се възприеме като задължително. Например, ако единият партньор реши, че семейството няма да е щастливо докато не си купи двуетажна къща, то и двамата партньори предприемат тази стъпка преди да имат нужните финанси за нея. Това означава огромен потребителски кредит, при все още скромни доходи с месечни вноски, „изяждащи“ почти всички средства, с които разполага семейството. Следват обвинения и въпроси защо партньорът не успява да изкарва повече пари, защо не е повишен в кариерата си, защо позволява някои инвестиции да се е провалят… Материалните цели пред семейството са важни, но те не бива да бъдат „на всяка цена“, тъй като водят до точно обратния резултат – обедняване и разпад на връзката.

Различни стилове в управлението на пари

Или казано накратко, единият е луд по харченето, а другият по спестяването. Не е тайна, че често в любовта противоположностите се привличат, но пък противоположностите в управлението на парите се отблъскват. Макар и в краткосрочен план под облака на голямата безумна любов тези различия да са преодолими и дори забавни, то в дългосрочен те несъмнено подлагат връзката на огромен риск. Затова и изходът е просто разпределение на ролите. Партньорът-спестовник трябва да взима решенията за дългосрочните финансови цели в семейството, а другият да е „начело“ на решенията кога и за какво да се харчи.

Противоречащи ценности за парите

Според едно изследване, възприятието, че половинката харчи парите си глупаво увеличава вероятността от развод с 45%. Обърнете внимание, че става въпрос за „възприятие“, а не за някакъв рационален или обективен анализ. Ако смятате, че е глупаво партньорът ви да изхарчи парите си в казиното, то е също толкова стресиращо ако партньорът ви смята, че е глупаво да пестите всеки лев, дори и от пазаруването на зеленчуци, например. Тук става въпрос за различни ценности, които различните хора имат по отношение на парите и ролята им в човешкия живот. За съжаление, тези различия трудно могат да бъдат помирени – хората трудно се променят и почти никога под натиск от половинката си. Опитите да промените партньора са еднопосочен билет за развод. Тук изходът е по-скоро в откровеното общуване и партньорство при управление на семейния бюджет, така че да се постигне някакъв приемлив и невнасящ напрежение компромис.

pravatami.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,250 преглеждания

Comments are closed.