Плодове и зеленчуци за доброто психично здраве на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

da-vuzpitash-jelanie-za-zdravoslovno-hranene-1

Психичното здраве на малките деца зависи от храната и по-точно от приема на достатъчно плодове и зеленчуци. Именно те подпомагат и поддържат нервната система на малчуганите в нужното равновесие.

Децата, които се хранят в витаминозна и прясна храна са по-щастливи, имат по-ясна преценка за себе си и са емоционално по-уравновесени от връстниците им, които се хранят предимно с преработена, полуготова и готова храна, в която липсват пресни плодове и зеленчуци.

До тези изводи са стигнали учени от  университета в Гьотеборг, цитирани от “Дейли Мейл”.

Децата, които се хранят с предимно растителна храна са по-дружелюбни и самите те рядко стават жертва на детска агресия в училище или в детската градина.

Учените се позовават на резултати, получени от наблюдението на 7600 деца на възраст между две и девет години. Тяхното проучване е проследило колко често децата са консумирали 43 типа хранителни продукти. Изследването е установило, че малките деца, които консумират прясна витаминозна храна и като цяло се хранят здравословно са психически много по-устойчиви от връстниците си, които не го правят.

Децата, които се хранят здравословно имат много по-реална оценка за себе си и това се дължи на ограничената консумация на захар. От своя страна заради по-високото ниво на антиоксиданти в плодовете и зеленчуците, децата, които ги приемат ежедневно са по-позитивни и положителни към околните и към заобикалящия ги свят като цяло.

Включването на риба веднъж-два пъти в седмичното меню на малките деца допълнително повишава способността на децата за правилна самооценка, понижава риска от агресивно поведение, емоционални сривове и проблеми във взаимоотношенията с връстниците и съучениците.

Зелените листни зеленчуци също повишават усещането на уравновесеност, което намалява риска от проблеми в общуването и агресивно поведение, поощрява приятелските отношения и намалява риска от психически сривове в ранна детска възраст.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,278 преглеждания

Comments are closed.