Първите зъбки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първите зъби, бебе, бебешки зъби, болки в зъбите, зъбобол

Кога започват да растат?

Като цяло, възрастта, в която пониква първото зъбче, е наследствено обусловена. Но приблизително, първото зъбче никне около 7-мия месец, като може това да стане преди 3-тия или след първата годинка.

За това, кога започват да растат зъбчетата, дали ще бъде болезнено или колко ще продължи – няма определени норми. Има деца, които се раждат със зъбчета, а при други, зъбките започват да никнат след годинка. При някои поникването на зъбчето може да е през нощта и да не е болезнено, докато други могат да минат през дълго и мъчително изживяване.

Временните зъбки са 20 на брой, с 12 по-малко отколкото при големите. Повечето деца на 2-3 годинки вече имат пълен комплект зъби. Тези зъбки са до около 6-тата годинка на детето, като след това падат и на тяхно място растат други. Временните зъбки падат до 12 годишна възраст, като това са приблизителни данни и при всяко дете е различно.

Възраст

Зъбки

Позиция

От 6 до 7 месец

Предни зъбчета

Два предни долни и два предни горни

От 7 до 9 месеца

Още две предни зъбчета

4 предни и 4 долни зъбчета

От 10 до 14 месец

Първо кътно зъбче

Двойни зъбчета за дъвчене

От 15 до 18 месец

Кучешки зъбки

Кучешки зъби

От 2-рата до 3-тата година

Вторите кътни зъбчета

Втората редичка от двойните зъбки накрая


Симптоми

Симптомите варират при различните деца. Ето някои от симптомите, които вашето дете може да изпита:

Раздразнителност: Поради растежа на зъбките, децата може да изпитат болка във венците. Болката основно е при появата на първите зъбки и по-късно, когато млечните растат – тъй като са по-големи. Но не забравяйте, че при всяко дете е различно.  

Лиги: От третия до четвъртия месец може да забележите, че на детето ви му текат лигите повече от нормалното. Растежът на зъбките стимулира това.  

Кашляне: Допълнителната слюнка може да причини кашляне. Не трябва да се притеснявате ако детето ви се чувства добре и няма симптоми на настинка.

Хапане и гризане: Детето ще има нужда да хапе и гризе всичко, което му попадне в ръчичките. Това помага за облекчаване на напрежението под венците

Неспокоен сън: При болката през деня и нощта, детето ви може да не спи добре и да се буди често. Това най-често се случва при растежа на първите зъбки. 

Първите зъби, бебе, бебешки зъби, болки в зъбите, зъбобол

Миене на зъбките

Повечето педиатри и стоматолози са съгласни, че най-добре да започнете да миете устата на бебето още преди появата на първите зъбки, дори няколко дена след раждането.

Венците и първите зъбки може да миете с мокра кърпа или детска четка за зъби. Ако използвате паста за зъби, трябва да се уверите, че е за деца.

Когато миете зъбките на бебето, трябва да сте внимателни и да подхождате нежно. Зъбките и венците са много чувствителни, затова не е нужно да ги търкате силно. Хубаво е да миете зъбките 3 пъти дневно. Но най-важно е преди лягане. Това предотвратява от зъбна плака и бактерии.

Ако създадете навик на миене на зъби още от ранна възраст, детето ви ще си изгради рутина и когато стане на 3г. ще започне само да си ги мие.

Не давайте мляко или сок на детето ви преди лягане. Повечето сокове съдържат захар, а млякото – лактоза, което не е добре за зъбките.

След като поникнат 8-10 зъбчета, започнете да ги миете с детска четка и детска паста. Най-добре е да не избирате нито много твърда, нито много мека четка. Постепенно оставяйте детето само да си мие зъбките като му показвате внимателно и му давате, разбира се, личен пример. Добре е детето от малко да знае защо е добре да си мием зъбите – хубаво е да му обясните, че след ядене остава храна по зъбките и трябва да се почиства.

  • До три годишна възраст количеството паста трябва да е колкото грахово зърно
  • Зъбките трябва да се мият най-малко по два пъти на ден, а да се почистват – след всяко хранене
  • Четката измивайте с вода
  • Важно е да сменяте четката на всеки три месеца

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

54,094 преглеждания

Comments are closed.