Нови правила за прием в първи клас в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-novovuvedeniya

В столичните училища предстои да бъдат въведени нови правила за прием в първи клас.  Те ще бъдат еднакви за всички първокласници в столицата.

Постоянният адрес на територията на административния район на училището ще носи най-много точки за прием в първи клас в столичните училища, обяви Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столичната община.

По този начин се цели да се сложи край на безсънните нощи за родителите, в очакване децата да бъдат записани в желаното училище. Вместо да се редят на опашки пред съответните учебни заведения, родителите ще подават заявления за записване по електронен път. Новите условия за прием са подобни на тези за кандидатстване в софийските детски градини. Затова времето за подаване на заявления няма да има значение, тъй като децата ще се приемат по точкова система, а не по ред на записването.

В цяла София кампанията за прием в първи клас ще започне едновременно във всички училища. Родителите ще могат да подават заявления от 19 април.

Продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята.

Новите правила са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям.

Мария Минчева съобщи, че критериите за прием в първи клас ще бъдат общо четири.

- Постоянният адрес на територията на административния район на училището носи 5 точки.

- Настоящият адрес дава 2 точки.

- С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в същото училище. Този критерий е с тежест 4 точки.

- Социалният критерий за ученици-сираци дава 3 точки.

При по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема и допълнителни критерии за прием, които обаче ще носят по 0,5 точки, обясни експертът.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,420 преглеждания

Comments are closed.