Нощните смени носят рискове от спонтанен аборт за бременните жени

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_pregnant-clock-600x500.jpg

Бременните жени, които които работят през нощта рискуват да загубят бебето си при спонтанен аборт, според датски учени, провели специално изследване в  болницата “Биспеберг и Фредериксберг” в Копенхаген. Датските учени под ръководството на д-р Луизе Мьоленберг Бегтруп анализирали данни за близо 23 000 бременни, за да разберат как нощната смяна може да повлияе върху риска от спонтанен аборт между 4-ата и 22-ата седмица от бременността.

След 8-ата седмица жените, които работят две или повече нощи в една и съща седмица, били с 32 процента по-голям риск от спонтанен аборт в сравнение с онези, които не са работили нощем. При това рискът се увеличава с нарастването на броя на работните нощи седмично.

Учените смятат, че е възможно светлината нощем да нарушава функционирането на биологичния часовник у жените и да намалява отделянето на мелатонин. Доказано е, че мелатонинът играе важна роля за успешното раждане, като поддържа функциите на плацентата. Учените все пак отбелязват, че изследването им е наблюдателно и не може да докаже, че нощната работа предизвиква увеличаване на риска от спонтанен аборт. Освен това данните за спонтанните аборти са непълни. Но 14 процента от жените в Европа работят нощем поне веднъж седмично, така че получените резултати са важни за работещите бъдещи майки, работодателите им, лекарите и акушерките.

Резултатите от изследването са публикувани в Occupational & Environmental Medicine.

По информация от life.dir.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

950 преглеждания

Comments are closed.