Най-малкото момченце, родено с тегло 268 грама, вече си е у дома

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mini-bebe

Бебето е родено през август с Цезарово сечение и тегло 268 грама, вече е изписано от болницата в Токио и вече си е у дома.

Смята се, че бебето е най-малкото живородено момченце в света, което е било успешно отгледано в интензивното неонатологично отделение на Университетската болница Кейо до тегло 3200 грама. Малкото момченце вече се храни самостоятелно и е увеличило теглото си за изминалите месеци с цели 12 пъти.

При раждането бебето е било толкова малко, че е можело да се побере в длани. То е родено в 24-та гестационна седмица.

Майката на момченцето споделя, че се е страхувала, че то изобщо ще оцелее, заради подранилото раждане и ниското тегло и още не може да повярва, че бебето й е достигнало днешното си тегло.

Доктор Такеши Аримицу, лекуващ лекар на миниатюрното бебе, казва пред Би Би Си, че това е най-малкото бебе, родено в болницата, което е било успешно изписано с добри жизнени показатели. Той споделя още, че е обнадежден за следващи подобни случаи, защото дори толкова малки бебета очевидно имат реални шансове за оцеляване и добро здраве.

mini-bebe1

Преди този случай, първенството по най-ниско тегло е принадлежало на друго момченце, родено в Германия. То е било с тегло 274 грама.

Най-малкото момиченце, родено през 2015 година, е тежало едва 252 грама.  То също е от Германия.

Специалистите от Университетската болница Кейо в Япония споделят, че процентът на оцелелите бебета, родени с тегло под килограм е около 90%, но за тези, родени под 300 грама е едва около 50%, като броят на момчетата е по-малък от този на момичетата. Някои лекари свързват този факт с по-бавното развитие на белите дробове при бебетата от мъжки пол.

www.bbc.com

Авторски права върху снимките УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА KEIO

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,649 преглеждания

Comments are closed.