Морковена торта
Ако никога не сте опитвали морковен сладкиш, т.нар. carrot cake, бъдете сигурни, че сте пропуснали много. Този вид десерт е доста популярен в Западна Европа, особено във Великобритания. Сред нужните продукти няма да срещнете нищо неоткриваемо или специфично, освен присъствието на зеленчук – моркови. Приготвя се лесно, но знайте, че неизменна част от рецептата му е да се прави с много желание и добро настроение.
Ще ви е необходимо:
– Пакетче масло
– ½-1 ч.ч. захар (според вкуса ви; най-добре кафява)
– 2 яйца
– ½ ч.ч. кисело мляко
– Около 3 ч.ч. брашно
– 1 пакетче бакпулвер
– 1 ч.л. сода за хляб
– 6-7 насъргани моркова
– Настъргани портокалови и лимонени корички за аромат
– Шепа натрошени орехи
– Шепа стафиди
– Ванилия
– канела
За глазурата:
– Сокът на 1 лимон или най-добре – портокал
– Около 4-5 с.л. пудра захар (или толкова, че да се получи гъста бяла каша)
– ванилия
Затоплете фурната. Пригответе си тавичка и леко я намазнете с малко масълце. Поръсете с брашно. Може и просто да поставите в нея хартия за печене. Смесете захарта, маслото и яйцата и разбийте. Сложете към тях ванилията и канелата, както и настърганите корички. В брашното изсипете бакпулвера, разбъркайте и прибавете към мокрите продукти. След това идва ред на морковите, стафидите и ядките. Разбъркайте всичко и изсипете в тавата. Печете около ½ час. След като сладкишът изстине, намажете с глазурата, изчакайте да се повтвърди. Разрежете на парчета и сервирайте.
Внимание: Бялото брашно спокойно може да се замени с пълнозърнесто.
9,929 преглеждания