• No categories

Млечна баница с грис

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mle4na banitza_03

Млечната баница е един от най-вкусните десерти, които българската домашна кухня може да предложи.

Необходими продукти за 8 – 12 порции
400 г кори за баница
125 г стопено масло
1 л прясно мляко
4 яйца
⅔ ч. ч. пшеничен грис
5 с. л. захар
2 ч. л. ванилена захар

за сиропа:
2 ч. ч. вода
1 ч. ч. захар
1 ч. л. ванилена захар
1 ч. л. лимонена захар или настъргана кора от лимон
1 с. л. лимонов сок
 
Начин на приготвяне
Четири от корите се запазват и се оставят покрити с влажна кърпа, за да не засъхнат. Останалите се намазват с четка със стопеното масло. Всяка кора се намачква като хармоника на ширина и всички кори се подреждат плътно една до друга в намаслена тава с диаметър 30 см. Запичат се 15 мин. във фурна, загрята на 160° С, докато се зачервят.

Млякото се слага да заври със захарта. Постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя грисът.

Когато се посгъсти, се сваля от огъня и се добавя ванилената захар. Добавят се жълтъците един по един при непрекъснато разбъркване.

Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол и се добавят внимателно към сместа.

Топлата плънка се сипва върху запечените кори. Отгоре се подреждат запазените 4 кори, като всяка се намазва отново с масло. Запича се около 30 мин. на 170° С, докато се зачерви и центърът се надигне. Изважда се от фурната.

За сиропа захарта и водата се загряват. След като поврат 5 мин., се прибавят ванилената и лимоновата захар и лимоновият сок. Баницата се сиропира, като с лъжица се налива от сиропа отгоре и отстрани, за да се напоят долните кори. Нарязва се на парчета и се поднася.

Рецептата ни е любезно предоставена от сп. „Меню“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,018 преглеждания

Comments are closed.