Майки от Лайпциг дадоха под съд кметството, което остави децата им без ясли

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

qsli

Родителите в Германия, които са загубили работата си поради липса на детски ясли, могат да бъдат компенсирани със загубените заплати. Това постанови Конституционният съд на Германия, висшата съдебна инстанция, предаде AFP. Властите на страната бяха обещали, че след август 2013 година за всяко дете от една до три годинки ще бъде осигурено място в детски ясли. Обещанието бе направено, за да се стимулира раждаемостта в застаряващата Германия.

Три майки от Лайпциг дадоха под съд кметството, което не намери място за децата им в детските ясли. Те твърдят, че трябвало да напуснат работа, за да си гледат децата и това ги лишило общо 15 000 евро заплати. Предишната съдебна инстанция отхвърли иска им, но Конституционният съд зачете претенциите им. Според съда финансовите ограничения не са достатъчна причина за недостига на яслите, защото според закона „градовете са поели ангажимента да осигурят достатъчен брой места в детските ясли“.

Въпреки че съдебното решение разчиства пътя за други подобни дела, Федерацията на градовете смята, че такива съдебни процеси ще са малко вероятни в бъдеще. Федерацията е държавната институция, представляваща градските власти. Федерацията отбеляза, че последното десетилетие са открити 435 000 нови места в яслите за деца до 3-годишна възраст, а общият им брой е 720 000. Въпреки това заради пристигналите миналата година 900 000 мигранти Германия е под натиск да открие още детски ясли.

източник: www.actualno.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,303 преглеждания

Comments are closed.