• No categories

Лятна салата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lyatna-salata

Салатата е най-добрата храна, защото е пълна с витамини и минерали, които хранят ефективно тялото ни, без да затрудняват организма ни с обработването й – защото това е храната в естествения й вид, в който я намираме в природата.

Предлагаме ви една рецепта за лятна салата, изготвена от специалистите по лечебно хранене от център Vita Rama, заедно с инструкции за приготвянето й по правилата на здравословното хранене.

Салатата е полезна за цялото семейство, а за децата е чудесна храна за ядене с пръсти.

Започваме!

Какво ни е необходимо?

1/2 маруля

1/4 авокадо

1/3 зелена чушка

1/2 краставица

1/4 ситно настърган морков

1/4 домат

2 щипки ситно нарязан копър

2 щипки ситно нарязан магданоз

2 щипки люцернови кълнове

1 чаена лъжица изкиснато слънчогледово семе

1 чаена лъжица изкиснато тиквено семе

1 чаена лъжица изкиснато сусамено семе

2 черни обезсолени маслини

1 чаена лъжица солен разтвор от хималайска сол

Подправки:

1 супена лъжица зехтин

1 щипка босилек

1 супена лъжица лимон

Приготвяне:

Предварително изкиснете за 24 часа слънчогледово, тиквено и сусамено семе.

Изкиснете за 24-48 часа маслините, за да се обезсолят.

Измийте добре всички зеленчуци.

Накъсайте на големи парчета листата от марулята.

Нарежете зелената чушка, краставицата, домата, авокадото.

Настържете на ситно 1/4 морков.

Нарежете на ситно магданоза и копъра.

Накъсаните листа маруля сложете в чиния за подложка. Добавете другите зеленчуци. Поръсете с копъра, магданоза, кълновете, изкиснатите за 24 часа семена от слънчогледово, тиквено, сусамено семе, маслините.

Подправете със зехтин, босилек, лимон и солен разтвор от хималайска сол.

Добър апетит!

Приготвяне на солен разтвор от хималайска сол:

В 1 литър вода разтворете 1 шепа едра или насипна хималайска сол.

След 12 до 24 часа, когато солта се разтвори напълно, добавете още една шепа едра или насипна хималайска сол.

След 12 до 24 часа солта се разтваря, но този път трябва да останат малко неразтворени частици сол, което е признак за получаване на 26% солен разтвор.


Статията е любезно предоставена от Център по лечебно хранене Vita Rama


Вижте още вкусни рецепти:

sauteed_zucchini  Сотирани тиквички с пармезан

spinachfetaandpine_recipe  Салата от спанак, фета и кедрови ядки

watermelon_berries  Първите седем рецепти за смути с диня

 

paleo_bagel  Нисковъглехидратни палео бейгъли

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,501 преглеждания

Comments are closed.