Лошите навици, които съсипват кожата, косата и ноктите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

woman-beauty
В тази статия няма да си говорим за суетата или поне не за онази – нездравословната и егоистична суета, която пречи на нас и на околните. Ще си поговорим обаче за необходимата доза суета и здравословния егоизъм, които от време на време като майки и жени е полезно да си оставяме.

Забелязали ли сте, че дори да спазвате най-здравословната диета, да се храните внимателно и да имате перфектна фигура, често видът на кожата и косата не ви задоволява. Това е в резултат от няколко лоши навика, които несъзнателно прилагаме в ежедневието си.

За да постигнем желания блестящ вид за кожата и косата не е нужно да стигаме до крайности в пазаруването на огромни количества козметика, нито тя трябва задължително да е от най-високия ценови диапазон. Достатъчно е да се придържаме към няколко основни правила.

Кожата ни често може да е суха или мазна, ноктите ни да се чупят лесно, косата ни да е без блясък, устните напукани. Понякога картинката се допълва от пъпки, зачервявания и раздразнения. Опитваме да се справим с това, но рядко постигаме желания резултат и тогава идва въпросът – защо?

Е, нека си признаем онези прегрешения, които влошават вида и здравето на кожата, косата и ноктите ни и да забравим за тях още днес!

1. Решим косата си отгоре-надолу, вместо отдолу-нагоре

Краищата на косата винаги са най-сухи, а когато са начупени или „цъфнали“ това често води до нарушаване целостта на здравите части на косъма. Ето защо от голяма полза би било да разресваме косата от краищата към корените, а не обратно, както повечето от нас са свикнали. Когато започваме ресането от скалпа към краищата, освен, че си причиняваме болка и скубане, увеличаваме времето, което ни е нужно, за да разрешим краищата. Затова е препоръчително да се заемем първо с тях.

2. Решим косата си докато си вземаме душ

Мократа коса е по-податлива на късане, така че е по-добре да я разрешим старателно преди да влезем под душа. От голяма помощ е да сложим малко балсам на върховете на пръстите си и да втрием в крайчетата, а след това да разрешим с мека четка. След това измиването става по обичайния начин и завършва отново с нанасяне на балсам, след което разресването е лесно като детска игра.

3. Не използваме достатъчно средства за здрава коса

Освен в случаите, когато природата ни е дарила с лъскава и здрава коса, за повечето жени се налага използването на подхранващи средства, серуми, балсами и маски. Едно-две впръскания са достатъчни, като винаги е добре втриването на тези продукти да започва първо от краищата на косата. „Сресваме“ с пръсти и нанасяме само до средата на дължината, като можем да пропуснем корените.

4. Подстригваме се рядко

Това може да е причина за по-лесното заплитане на краищата и за накъсването на косата. Добрата грижа иска подстригване на всеки два или три месеца.

5. Мием с твърде топла вода

Този навик вреди еднакво както на кожата, така и на косата. Топлата вода кара растенията да повяхват, студената ги държи свежи. Това е принципът, който е валиден за кожата и косата ни. Разбира се, няма нищо лошо в топлия душ, на за кратко и не прекалено горещ. В края на всяко къпане е добре да се обливаме със хладък или студен душ, както тялото, така и косата. Твърде продължителната баня с прекалено гореща вода прави косата ни суха и чуплива.

6. Неподходящ  избор на четки и гребени

Погрешната четка за съответния тип коса може да направи големи бели. Къдравите и чупливите коси се нуждаят от четки и гребени с широки зъбчета, и обратно – тънките и слаби коси могат да се сресват с по-гъсти гребени и меки четки.

7. Твърде често миене

Ежедневното миене на косата е оправдано само ако се потим обилно всеки ден. Това зависи от физическата активност, килограмите и, не на последно място от телесните миризми. Всеки път след миене на косата е добре да се завършва с балсам след шампоана.

8. Използването на неподходящи аксесоари за коса

Гумените ластици за коса буквално я убиват! Дори да се наложи да вложим малко повече средства първоначално, е за препоръчване да се снабдим с текстилни ластици и дървени шноли, които да не късат косъма и да не го наелекризират.

9. Чопленето на лицето

Много лош навик, който придобиваме през пубертета. Изключително лесен и сигурен начин да инфектираме кожата си, да си предизвикаме още повече пъпки и раздразнения.  За да предотвратим това е достатъчно да използваме натурални или органични продукти за измиване, тонизиране и подхранване. Ако наистина трябва да се отървем от някоя пъпка, това задължително трябва да става с идеално чисти ръце и след парна баня или компрес със затоплена хавлия, така че порите да се отворят преди това.  Любителките на дългите маникюри трябва да са особено внимателни.

10. Забравяме за овлажняването

Прилагането на хидратиращ продукт след баня върши чудесна работа, но ако кожата е суха е добре да се използва по-мазен крем. Хидратиращите и подхранващи продукти е добре да нанасяме и вечер, преди сън.

11. Прекаляваме с почистващите процедури

Почистването на кожата със тоалетен сапун или скраб прави кожата твърде чувствителна, суха и лесно ранима, а това е предпоставка към зачервявания, възпаления и инфекции.

manicure

12. Гризането на нокти

Просто трябва да си забраним да правим това и да спрем на минутата, ако го правим. Използването на пила и инструмент за рязане на кожички помага, но ако положението е тежко, професионален маникюрист ще помогне, а сумата, която ще дадем за маникюр ще е естествен стимул да не си причиняваме повече това.

13. Пропускаме подхранващите процедури за ръце

Не е нужно да убеждаваме никого, че е добре да имаме такъв продукт в козметичния си комплект. Здравите нокти не са само красив завършек на тоалета ни, те са критерия за общото ни състояние. Добавки като биотин, калций и протеини ще ги заздравят и ще ги направят лъскави и без да им е нужен лак за нокти.

14. Използваме лош нокторезачки, ножички и пили

Използването на некачествени прибори за поддържане на ноктите ще ги разцепи, нарани и ще наруши добрия им вид, затова е добре да си изберем качествени, макар и малко по-скъпи, все пак не правим тази покупка всеки ден. И заслужаваме, нали?

15. Режем  ноктите си в грешна форма

Формата на нокътната плочка трябва да следва естествената форма на нокътното легло. Правилното изрязавне  заздравява и подновява ноктите и им придава естествено красив външен вид.  Всеки път след изрязване на ноктите е препоръчително да ги намазваме с подхранващ крем.

16. Твърде много и разнообразни продукти не винаги е добра идея

Всеки има своя любима марка или такава, с която е свикнал и на качествата на която се е доверил. Придържайте се към това правило и ако не се налага е по-добре да не се впускаме в експерименти с нови и непознати продукти.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,175 преглеждания

Comments are closed.