Зелени автобусни линии за пешеходци и колоездачи до Витоша

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Velo_PR_140716

През уикенда, за четвърта поредна година, стартира безплатната автобусна Зелена линия „Витоша“, организирана и финансирана от Лидл България, която традиционно се движи само през почивните дни и националните празници. За изминалите три години, над 25 000 столичани и гости на София са се възползвали от тази възможност да се придвижат от града до „Златните мостове“.

Последователни в усилията си да осигурят удобен достъп на софиянци до планината, това лято Лидл стартираха нова инициатива в подкрепа на колоездачите, желаещи да практикуват хобито си на Витоша. Зелена линия „ВелоВитоша“ е с мото „Ние те караме – ти се спускаш“ и е предназначена само за пътници с велосипеди. Велоавтобусът ще се движи от КС „Хладилника“ до хижа „Алеко“ до 28-и септември, през почивните дни и националните празници.

„През последните години броят на хората с колела в София значително е нараснал. Все по-осезаема е и необходимостта от регулиране на достъпа на велосипеди в обществения транспорт, особено в автобусите, които се движат към Витоша. Създаването на Зелена линия „ВелоВитоша“ е първата стъпка в тази посока, която вярваме ще бъде успешна. Благодарим и на Столична община за сътрудничеството.“

Зелената инициатива на Lidl, стартила преди три години, се радва на все по-голям интерес, а броят на желаещите да прекарат почивните дни в планината продължава да расте. Въпреки, че от компанията осъзнават, че няма как да бъдат превозени всички желаещи вярват, че са в полза на града и трябва да продължават да поддържат и развиват тази тенденция. Неоспоримото предимство на зелените линии е намаляването на трафика от лични автомобили към Витоша, което от една страна е щадящо за природата, и същевременно облекчава финансово столичани, давайки им възможност да прекарат свободното си време в планината.

Зелена линия „ВелоВитоша“ е с маршрут КС „Хладилника“ – „Бай Кръстьо“ – хижа „Алеко“ и ще прави два курса от първата си спирка до хижа „Алеко“, всяка събота и неделя, сутрин в 8:20 и в 10:30ч. С велоавтобуса ще могат да се придвижват само хора с велосипеди, до запълване на капацитета на автобуса .

Зелена линия „Витоша“ е традиционно предназначена за пешеходците. Както всяка година, двата автобуса тръгват от стадион „Васил Левски“ с междинна спирка на Дендрариума и крайна – на „Златни мостове“. За разлика от велоавтобуса, при Зелена линия „Витоша“ автобусите се движат двупосочно. Те тръгват съответно в 8:00 ч. и 9:00 ч. от стадион „Васил Левски“ и в 16:00 ч. и 17:00 ч. от „Златни мостове“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,718 преглеждания

Comments are closed.