Лесни начини да научим децата да запомнят наизуст

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

деца, четене, запомняне

Децата обичат да им четем. Те с удоволствие слушат приказки, но понякога с още по-голямо удоволствие слушат поеми и стихчета. И макар да ни се струва, че слушат повърхностно или не внимават, в повечето случаи те запомнят голяма част от онова, което им четем. И не само, опитват се да преразказват или рецитират чутото.

За да могат децата да запомнят лесно онова, което им четем е необходимо да съобразим избора на четива с възрастта на децата и тематиката, която би им била интересна. Добре е да избираме текстове, които са базирани на фолклора и народното творчество, да съдържат закачки и шеги, да са кратки, простички по съдържание, да имат изразен ритъм и героите да са познати на децата.

Ето някои основни методологически препоръки, които ще подпомогнат задача да представим на децата нов текст, така че те да го запомнят лесно и бързо:

*Прочетете новия текст на детето два пъти.

*Изчитайте ред по ред стихчето и изчаквайте детето да го повтори (за целта трябва да го подканите).

*Следващата стъпка е да зададете въпроси на детето относно тематичното съдържание на това, което четете, за да може детето да осъзнае основната идея.

*Попитайте детето има ли думички, които не разбира или са нови за него и му ги обяснете.

*Четете стихчетата ясно, отчетливо и изразително.

*Наизустяването на стихчета развива чувството за ритъм в децата, затова можете да почуквате или леко да пляскате, докато четете.

*Използвайте игрово-ролеви техники. Доближавайки четенето до драматизацията, децата слушат с още по-голям интерес и запомнят много повече детайли.

*Ако стихчетата, които четете на децата са без илюстрации, можете да използвате допълнителни картинки, така че да онагледите четенето. За целта можете да използвате снимки, рисунки или изрязани от списания картинки.

Адаптация от www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,920 преглеждания

Comments are closed.