Край на влизането в училище “по втория начин”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-novovuvedeniya-k

Просветното министерство затваря вратичките, позволяващи приема на ученици извън класирането. До тук се стигна след като родители се оплакаха, че в Софийската математическа гимназия се приемат деца извън регламента, съобщава NOVA.

Решението дали един ученик да бъде преместен от едно в друго училище вече ще се взима от комисия, в която ще влизат трима експерти от МОН, един от Агенцията за закрила на детето и трима юристи. Ако комисията разреши преместването, последната дума ще има министърът на образованието.

Преместването обаче е възможно, ако успехът на ученика е такъв, че да формира бал по-голям или равен на минималния за прием в съответната паралелка. Друг начин е постоянният или настоящ адрес на ученика да е в населеното място на желаното училище.

Преместване може да има и само в училище, което не е надвишило капацитета си. т.е. ако учебното заведение може да обучава само 100 деца от определен випуск, няма как те да станат 101.

И още една промяна, но за бъдещите ученици – детската градина става безплатна за семействата с ниски доходи. Според образователното министерство безплатната грижа в градините ще доведе до ранно обхващане на децата в системата и задържането им в нея в бъдеще.

„Все още проектът не е бюджетиран до такава степен, че да ви кажа за колко деца ще можем да осигурим таксите. Най-вероятно ще бъде за всички деца в определени общини, класифицирани по социално-икономически критерии”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предвижда се и финансиране на допълнително обучение по български език за деца, за които той не е майчин. Както и подпомагане на семейства, които се връщат от чужбина и нямат възможност да запишат децата си на градина.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

932 преглеждания

Comments are closed.