Какъв е рискът да хванем грип според кръвната ни група?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_71236504

Очаква се грипната епидемия да завладее България след десетина дни. Установено е, че най-податливи на заразяване с вирусите са хората с кръвна група 0, а с най-силен имунитет и защита срещу масово върлуващия грип от тип А като “Калифорния” и “Тексас”, са тези с кръвна група А.

Това съобщи проф. Фани Мартинова, началник на отделението по трансфузионна хематология в “Пирогов”. Тя е категорична, че има зависимост между вида кръвна група и имунитета.
Още от 50-те и 60-те години на XX век изследователите публикуват изследвания за генетичното предразположение към заболявания, свързани с носителството на определена кръвна група.

Сред причините за откритата връзка е фактът, че по повърхността на еритроцитите (черните кръвни телца) са разположени т.нар. антигени. “Това са структурите, които обуславят различията на кръвните групи. Те представляват липополизахариди и върху разликата в захарните остатъци се основават четирите кръвни групи”, обясни проф. Мартинова.

В хода на еволюцията на човека се променят и кръвните групи в зависимост от начина на живот, хранене и взаимодействие с околната среда. “Влияние оказват също грипните пандемии, бактериалните и паразитните болести като холера, чума и малария”, описва специалистът от “Пирогов”. По този начин са заболявали милиони хора от определени кръвни група. Някои от хората, които са били по-чувствителни и са загинали, така намаляват носителството на дадена кръвна група. А тези индивиди, които са били устойчиви на вируси, бактерии и зарази, са оцелявали и съответно се е повишавал процентът на носителите на тяхната кръвна група”, разказа проф. Мартинова.

Всяка група има индивидуална характеристика.

Кръвна група 0
Тя е абсолютно различна от останалите. Най-характерно е, че предразполага към язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като тези индивиди имат склонност към повишена стомашна киселиност, което е в основата на двете заболявания. “Особено важно е носителите на нулева група да не пушат, да не злоупотребяват с алкохола и да се хранят пълноценно”, посъветва проф. Мартинова.
Друга тяхна склонност е към алергични заболявания с най-различни прояви, към астма, сенна хрема, от кожните заболявания – към псориазис.

Пациентите с нулева група по-трудно образуват антитела към грипа тип А и Б. Затова са много силно податливи на заразяване с него, особено когато циркулацията му е най-силна (през зимния сезон и по време на епидемия). Спасението е да се имунизират срещу грип.

Кръвна група А
Носителите са най-склонни към туморни заболявания, а жените – към рак на млечната жлеза. “Страдат от неврози, психози, стресът им се отразява зле. По-често се разболяват от диабет първи тип – т.нар. инсулинозависим. За сметка на това имат понижена стомашна киселинност и много рядко ги застига язва на стомаха”, изброи проф. Мартинова. Характерно за тях е, че имат склонност да бъдат поваляни: от бактерията хеликобактерпилори, от възпаление на стомашно-чревния тракт, от ротавируси, които при малките деца разрушават клетките на стомаха и червата и понякога изходът е смърт. “Хората от група А имат способност за бързо и значително образуване на антитела срещу грипа от тип А като щамовете H1N1 и H3N2 (какъвто е “Калифорния” – свинският, и сега разболяващият ни мутирал “Тексас”). Към грип от тип Б обаче имунният им отговор не е толкова силен”, каза още Мартинова. Препоръчително е носителите на кръвна група А въобще да не пушат, защото се стига до отключване на туморни заболявания.

Кръвна група Б
Имат много силен имунитет и изключително балансирана нервна система, както и защита срещу заболявания като рак и стенокардия. Но нямат голяма способност за справяне с грип от тип А. За сметка на това постигат значителен имунен отговор към грип тип Б (т.е. за дълго си осигуряват защита, но срещу грипни инфекции, които са по-редки). Група Б имат и склонност към радикулити (б.р. – възпаления на нервите, “излизащи” от гръбначния стълб) и шипове по гръбначния стълб. Често боледуват от пневмонии и бъбреци, най-често стигат и до синдрома на хроничната умора. Това са личности, при които нищо не се установява, но се чувстват силно отпаднали и не са работоспособни.

Кръвна група АБ
Тя е най-малко разпространена, а носителите са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, особено към хипертония и инфаркти, както и към неврози и психози.

“Тези пациенти непременно трябва да ограничат приема на готварска сол и животински мазнини, да се хранят с нетлъсти меса, риба, плодове и зеленчуци, препоръчителна е и повишената физическа активност”, каза професорката. Много слаба е активността им при образуване на високи нива на антитела към някои грипни вируси.

“Нека хората не се плашат, защото посочените рискове са само потенциална възможност, а не сигурна вероятност”, завърши проф. Мартинова.

Източник: в-к „Труд”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,346 преглеждания

Comments are closed.