• No categories

Как телефонът убива връзката с партньора ви

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Phone--Killing--Relationship

Учени доказаха, че телефонът бавно убива вашата връзка. Когато използвате вашия умен телефон, докато сте в компанията на партньора си, рискувате да го загубите.

Партньорът, не телефона.

Преди ерата на мобилните телефони, хората разговаряха повече лице в лице, макар, че умните мобилни устройства са измислени точно за това – да ги свързват, а не да ги разделят. Уви, това обаче съвсем не е така.

Какво правят днес хората, когато са заедно – на разходка или на масата за вечеря? Дори, когато техните събеседници са точно пред тях, повечето изваждат телефоните си и започват да се взират в тях със странни изражения.

Изследвания, проведени в университета “Бейлор” са установили, че тези действия, нарени от учените „phubbing“ (фубинг) увреждат романтичните взаимоотношения и водят до депресия. Изследването е публикувано в списанието Computers in Human Behavior.

Фубингът на практика е действие, при което открито пренебрегвате своя събеседник, с когото сте в момента, за да обръщате внимание на телефона си.

Този навик, оказва се, води до по-ниски нива на удовлетвореност от взаимоотношенията, а понякога дори до конфликти във връзката. Тези по-ниски нива на удовлетвореност от взаимоотношенията водят и до по-ниски нива на удовлетворение от живота като цяло и в крайна сметка до депресия.

В ежедневните взаимоотношения със значими за нас хора, обикновено се смята, че моментното отвличане на вниманието в посока на мобилните телефони не е голям проблем. Колкото по-често някой от партньорите в двойката се занимава с телефона си обаче, толкова по-малко е удовлетворен от цялостната връзка другия.

Според учените, хора, които са в дългогодишна връзка, не обръщат внимание на времето, което партньорът им прекарва в компанията на мобилния си телефон и обратно, колкото по-скорошна е връзката, толкова по-голямо значение има това.

Днес е масово явлението, вместо да попитаме човека до нас как е минал денят му, да влезем в профила му в социалната мрежа и да се информираме от там за настроенията и чувствата му, в зависимост от това какво е споделил там. Забиваме нос в смарт устройството си, за да преглеждаме новинарските емисии, публикациите на приятелите си в социалните мрежи, да се смеем на видеоклипове и снимки и дори да си препращаме някакви неща с партньора, който седи буквално до нас.

Станахме ли алергични към реалните разговори, към живия контакт? Ясно е, че мобилните устройства и развитието на технологиите убиват нормалните човешки взаимоотношения, няма човек, които да отрече това, но какво правим по въпроса?

Вие какво ще направите?

Ние ще изключим телефоните си през уикенда!

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,668 преглеждания

Comments are closed.