• Няма категории

Как рециклираме хартията?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Магията на рециклирането


Мисията на Боби и Гери от b & g handmade е да показват колко многолик материал е хартията и да заличат заблудата, че рециклирането е нещо мръсно, грозно и неприятно. Надяваме се с този материал да ви вдъхновим за малко хартиено творчество, или поне да провокираме миг замисляне преди изхвърлянето на хартия в коша. Щом опаковката от вафли може да стане оригинална картичка за рожден ден, защо да я изхвърляме?


Хартията

Какво представлява хартията? Най-общо казано, това са милиони микроскопични нишки (фибри), които са скрепени в една обща маса. Ние сме свикнали да мислим за хартията като целулоза, добита от дървесина, но в миналото много по-често фибрите са били от памук, лен, коноп. Още от средновековието занаятчиите са събирали и рециклирали дрипи и парцали, за да използват нишките, които ги изграждат. С индустриализацията и улесненията в извличането на целулоза от дървесина, дърветата стават основен източник на хартия. В днешни дни се ползват всевъзможни фибри, включително лико от палми, слама и водорасли.

Два са основните начини за правене на хартия: извличане на “пресни” фибри от растения и рециклиране. Първият си е цял занаят със сложен процес, на който няма да обръщаме внимание сега, защото днес ще правим хартия по втория начин – чрез рециклиране.
За щастие, хартията е материал, който се рециклира много добре (и сравнително лесно), дори в домашни условия. Основните стъпки са: смилане, прецеждане и изсушаване.


Смилане

Хартията в течно състояние се нарича пулпа – нишките на целулозата (фибрите) са разбити и смесени с вода, затова и не формират лист хартия. За да получим пулпа от стара хартия е нужно само да й добавим вода и да разбием с блендер или пасатор. Пробвайте и се уверете моментално – вземете една салфетка (или лист от бележник, вестник, стара хартия за принтер, рекламна брошура, сметка за парно…). Накъсайте я на малки парченца и ги сложете ги в блендера. Става и в кухненски робот, чопър или пасатор в компотен буркан :) . Добавете литър топла вода. Пуснете уреда да върти за поне 30 секунди (колкото повече и по-твърда хартия сте накъсали, толкова повече време ще е нужно за нейното разбиване).
Ще се получи една рядка, мътна каша.

Току-що направихте първата стъпка в рециклирането – хартиена пулпа! В тази каша можете да добавите каквато декорация пожелаете – всякакви растения, конци, лико, пера, парчета накъсан вестник, конфети, боя… Така ще украсите вашата бъдеща хартия.


Прецеждане 1

Прецеждането може да стане през най-обикновено домакинско сито (кръгло или правоъгълно). Обърнете го с мрежата нагоре и излейте пулпата равномерно. Става също и ако опънете двоен слой тензух като капак върху кутия от сладолед.

Това, разбира се, е само за най-начинаещите и за бързи проби. Ако сте сериозни, процесът е малко по-различен. Вземете едно стандартно сито за брашно с високи стени, потопете го наполовина в леген с вода и чак тогава изливайте пулпата в ситото. Получава се нещо като затворен басейн с решетъчно дъно. Когато вдигнете ситото бавно над водата, тя ще се отече, оставяйки в него само пулпата. Това е вашето първо (макар и още мокро) листче!


Прецеждане 2 

Предимството на този вариант е формирането на хартията във водна среда. Това прави връзките между нишките целулоза по-здрави, хартията – по-равна и по-устойчива на късане.
С този метод можете да правите много тънки листи, което е невъзможно с просто изливане върху ситото “на сухо”.
 Има сита, които са от две части прикрепени една към друга с метални закопчалки. Те са идеални – откопчавате стените и сте готови да изсушите вашия лист.
Може да си сглобите сами сито като опънете плътно тензух или комарник от долната страна
на форма за блат за торта . 

Може да си купите от някой арт магазин обикновена чамова рамка за картина
(3-5 лв за размер около А5). Върху нея с кабърчета можете да закрепите мрежа
от комарник или друга, каквато намерите. 


Прецеждане 3

Трябва да бъде максимално изпъната. На който и вариант да се спрете, след като излеете пулпата, листът е формиран и водата се е отекла. Тук идва ред на финалната стъпка – изсушаване на хартията.


Изсушаване 1

Формираното върху ситото листче е все още полу-течно, така че бъдете внимателни с него! Вземете парче плат (ние ползваме хасе и парчета от стари чаршафи) и покрийте мокрото листче. Сега с домакинска гъба (или хавлия, или друга попиваща материя) притиснете равномерно листчето, така че да извлечете водата от него. Повторете това няколко пъти като изцеждате попивателната всеки път.

Когато листчето спре да пуска вода, обърнете и отлепете внимателно ситото (или комарника, или тензуха – според това какво сте използвали), така че листчето да остане легнало на плата. Сложете плат и от другата му страна и натиснете отново с попивателната. Така „пресованото“ между две парчета плат листче можете да изгладите със средно силна ютия директно на дъската за гладене. Натискайте повече, ако искате хартията да е по-гладка и плътна.
Когато е готово, на пипане платът ще е сух.


Изсушаване 2 

Лятото можете да прехвърлите задачата по изсушаването на слънцето! Особено ако правите повече хартия, а не искате да прекарате цял ден с ютията. Добре попитите листчета
(както са с парченцата плат) наредете на слънчево място, но се уверете,
че вятърът няма да ги разпилее. За час-два ще са готови.

Накрая отлепете внимателно плата от хартията.  


Честито!

Това е вашата първа ръчна рециклирана хартия!


Оформление

Сгънете листчето на две и го подрежете от долната страна с ножица,
надпишете го и то вече е картичка.


Красотата е в тънкостите и детайлите, които, сигурни сме,
всеки от вас ще види и направи по различен начин.

www.bghandmade.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Направи с мама

6,525 преглеждания

Comments are closed.