Как да “уцелите” подаръка?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_129109028

Моят контекст почти винаги се “върти и суче” около децата. Днес е малко, съвсем малко по – различно. Защото смятам, че предложените идеи важат и за деца и за възрастни, и за всички, които скоро трябва да получат подарък от вас. Все пак, за по-весело, придържам се към децата, почти до края …

Вместо уводни думи ще ви разкажа за няколко подаръка:

♦ Огромна мечка на шестмесечно бебе.

♦  “Не се сърди човече” на едногодишно дете.

♦  Огромен басейн с топки на дете, което живее с родителите си в гарсониера.

♦  Карачка/търкалка/търкало/колело (сетихте ли се – онова, с което всяко дете прохожда) на тригодишно дете.

С тези примери от живия живот искам да призова всички – съобразявайте подаръците с възрастта, пола, предпочитанията на детето и предпочитанията на родителите! Ще ги разберете при кратък телефонен разговор с майката или бащата.

Защото

1. Най-вече родителите имат някакво определено виждане за  развитието на детето си. Например аз и съпругът ми не искаме да провокираме каквато и да е агресия у детето ни. Ако му подарите комплект пистолети или робот с ръка -базука и крака – градинарски ножици, ще ни причините главоболия. Абсолютно ненужни. Първо ще опитаме да скрием неподходящия подарък. Ако не успеем – ще трябва да обясняваме  едни неща, които със сигурност детето няма да иска да разбере. Накрая ще трябва да развалим играчката, така че да не става за игра. Защото ние няма да  променим виждането си за агресията, колкото и ненормално да е за някого….

2. Гарантирате си, че детето и родителите ще ви помнят с добро.

3. Благодарение на вашия точен подарък, детето ще се развива, придобива нови знания или умения. Чудесно е да знаете, че сте запалили някого по спорта, с първата му футболна топка, например.

4. Опасността да подарите нещо, което вече детето има, е голяма. Голямо ще е и разочарованието – и за вас и за детето.

5. Вашият подарък може да се превърне в: утеха за детето и спасителен пояс в напечена ситуация;  стимул, когато деца и родители си мерят ината; забавление в най-неочаквани моменти…

Има едно основно правило – няма евтин подарък, има НЕПОДХОДЯЩ!

rp_christmas-gift.jpg

И най- голямата, китайска пееща недомислица, може да бъде незаменим помощник в отглеждането на детето. Но и най- модерната, скъпа вещ може да е тотално неподходяща и да изтормози родителите. Затова  винаги питайте!

И сега  – малко тънкости в общуването с родителите 🙂

Ако питате  ” Какво да купя на детето ти?”, няма гаранция, че ще получите задоволяващ отговор. По-скоро  “ама, не, няма нужда от подаръци…. или нещо дребно, тя/той си има всичко..”  Ориентирайте се какви са играчките в някой от големите детски магазини и задайте уточняващи въпроси:

“Детето харесва ли еди кой си герой? Става ли да му взема дъждобран с него?” – и може да разберете, че рожденикът мрази дъждобрани, но един чадър ще го разтопи от кеф.

“Видях  блуза с <принцеса Някоя>, дали детето ще я хареса?” – ще уточните любимата героиня, размера и цвета или пък ще разберете, че момичето вече има такава блуза, но клин или рокля ще паснат идеално в гардероба й.

“Детето ти обича ли строители? Видях <такъв>, дали ще го зарадва?”

А ако избирате подарък за възрастен? Ако не сте слушали внимателно какво привлича и отвращава човека, какво му харесва, за какво мечтае, от какво се оплаква и от какво има нужда…тогава на помощ “викате” близки роднини и приятели. И отново “Дай идея какво да купя на Иван” няма да свърши работа. Търсите, ориентирате се в избора по магазините и конкретизирате въпросите си. Винаги си представяйте какво ще направи човекът с вашия подарък на следващия ден -ще го ползва ли, или ще го прибере в някои шкаф, или ще се изкуши да ги изхвърли, или ще го подари на някой друг? Ще си представите най-вероятния сюжет, бъдете сигурни, и той  е най-верният ви съветник!

Вместо заключителни думи ще ви разкажа за още няколко подаръка.

Принадлежности за бръснене на един прекрасен млад мъж, който обаче е кьосе.. И той се обиди..

Рога на елен (от онези – трофейните) за един господин, който живее в скромно жилище в един от крайните квартали.. и не, няма вила в планината.

Парцел на гробищата за 60 годишнина.

 

anna_ss

Този материал ни беше любезно предоставен от:

Анна Влаева – Логопед, личностен консултант
Тел: 0885 396946
Повече за автора ТУК

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,856 преглеждания

Comments are closed.