Как да разберем дали детето ни има музикални заложби?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby piano

Обикновено малките дечица обожават музиката и се впечатляват от нея. Някои дори обичат да се поклащат, когато чуят песен или мелодия и го правят още преди да са проходили. Въпреки това, едно дете под четири годинки обикновено не улавя точно ритъма, не пее съвсем вярно и най-вероятно не е виртуоз в танците. Изключения обаче има и именно тогава можем да говорим за деца, притежаващи музикален талант. Как обаче да разпознаем тези заложби и съществуват ли някакви ранни признаци, които да ни помогнат?

1. Следете чувството за ритмичност
Чувството за ритъм при музикалните деца може да бъде уловено още съвсем рано. Наблюдавайте детето си, докато се движи. Това не винаги означава то да танцува в ритъм – може просто да си тактува, когато чува някоя мелодия, да мърда ритмично главата или пръстчетата си или да пляска с ръце в ритъм. Детето може да има желание да удря по масата с лъжица или да си играе с ударни инструменти и при музикално талантливите деца това желание се появява още преди то да навърши три годинки.

2. Наблюдавайте възприемчивостта на детето към отделните шумове и звуци
Едно музикално надарено дете има много по-висок праг на чувствителност към отделните звуци. То може да ви изненада с коментарите си относно това какъв е звукът на камиона, колата или самолета, да разпознава много точно гласове на не чак толкова близки хора или да улавя съвсем тихи шумове, идващи от съседната стая.

3. Тествайте музикалния му усет към грешното пеене или свирене
Колкото и странно да звучи, музикално талантливите деца са много чувствителни към невярното пеене или отклонението в изпълнението на дадена песен или мелодия. Знак за този талант е именно усетът към неточностите, който може да бъде развит съвсем рано. Можете да направите тест с някаква проста песничка от типа на „Зайченцето бяло” и умишлено да допуснете грешка в мелодията.

4. Разберете дали детето ви се интересува от музикални инструменти
Ако самите вие се занимавате с музика, имате музикален инструмент вкъщи или пеете добре, започнете да демонстрирате тези свои умения пред вашия малък наследник. Наблюдавайте поведението му и това как реагира на музиката. Ако детето има отношение към даден инструмент, това ще си проличи. Например, много пианисти или китаристи споделят, че са изпитвали силно желание да слушат и да разучават съответния музикален инструмент още от най-ранно детство.

Добре е да знаем:
Ако сте сигурни, че детето ви има музикални заложби, бъдете търпеливи към тяхното развитие и никога не насилвайте вашето мъниче да свири на някакъв инструмент или да посещава уроци по пеене. Понякога деца, които са пришпорвани от родителите си да се впуснат в нещо, в което наистина ги бива, развиват нежелание, отегчение и чувство за липса на избор. Оставете детето да извърви своя естествен път към това, с което иска да се занимава. Почти е сигурно, че то само ще се насочи към неща, за които природата му е дала талант и дори и да не се превърне в професионален музикант, то поне ще е любител и ценител на музиката.

Прочетете също:

Каква е ползата от слушането на музика за малките деца?

 

7 начина да насърчим креативността у децата си

 

Как да разберем дали детето ни има скрити таланти?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,246 преглеждания

Comments are closed.