Как да изберем добри обувки за децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_159849542

Изобилието от детски обувки е огромно, както е огромно и разнообразието от модели и материали за изработката им. Обувките са част от детския гардероб и като  основен елемент от него те са от съществена важност, защото от тях зависи здравето на подрастващите.

Да изберете правилните детски обувки в последно време е доста трудно, но нека видим как да се справим с тази задача възможно най-бързо, лесно и качествено.

1.      На първо място по важност са материалите, от които са направени детските обувки

Препоръчително е детските обувки да са изработени от естествени материали, например от кожа или велур. Ако предпочитате по някакви причини детето ви да носи обувки, изработени от синтетични материали, то времето, което ще прекара в тях трябва да се намали максимум до два часа.

2.      Четете внимателно етикета

Дори ако на етикета пише „ортопедични“, вероятността обувките да са наистина такива е винаги под съмнение. Освен това не е необходимо да търсите и закупувате терапевтични или ортопедични обувки за децата си, ако те не са специално диагностицирани с някакъв ортопедичен проблем. За здравите бебета и малки деца най-добрият вариант е обувките да отговарят на следните три стандартни изисквания:

–          Да имат твърд заден форт

–          Да са снабдени с ходило, което е еластично в областта на възглавничките и устойчиво в областта на свода

–          Предната им част да е с достатъчно пространство за пръстите

Наред с това, от особена важност е детето да се чувства удобно в обувките си, а не толкова дали даден модел е модерен или не. Най-добре когато избирате обувки за детето си, то да е с вас и да ги пробва, а ако се налага да ги пробва толкова време, колкото е необходимо, за да определи и каже само (за по-големите деца) дали даден чифт му е удобен или не.

Детските обувки трябва да са с ходила, които да не се пързалят при мокро или снежно време. Гладките ходила на новите сандали, ботушки или маратонки не са подходящи както за децата, така и възрастни. Не винаги дълбокият грайфер е гаранция за стабилност, ходилото трябва да е от каучук или друг материал, за който е сигурно, че не се пързаля.

От особена важност е точният размер на обувките. За да определите дали една обувка отговаря на стъпалото на вашето дете можете да направите следния лесен тест – след като детето я обуе и завържете връзките се опитайте да пъхнете показалеца си зад петата му. Ако този тест е положителен – обувката е с точния размер, ако не можете да пъхнете показалеца си зад петата на детето, то тя вероятно е твърде малка и не бива да я купувате.

Много от малките деца не могат да връзват връзките на обувките си, затова е важно да се съобразите с личните им предпочитания и ако е нужно до изберете модел с велкро закопчалки. В този случай е необходимо да се уверите, че обувката се закрепя добре върху детското краче и няма опасност да падне или да се разкопчае докато детето се движи.

Добрите и качествени детски обувки са от особена важност за правилния растеж и развитие на активни и здрави деца.

Удобните обувки са гаранция, че детето ви ще се чувства добре по всяко време, когато играе на гоненица, кара колело, скача на въже и ще расте щастливо и усмихнато.

Затова не спестявайте от разхода за избор на добри детски обувки, и ако с дрешките можем да направим изключение и дори да изберем такива втора ръка, то бебешките обувки не търпят компромиси!

 

източник: mama.ua 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,173 преглеждания

Comments are closed.